Vetouistelu

Vetouistelu
Uisteleminen liitetään perinteisesti aikuisten harrastukseksi, joka maksaa paljon. Asia ei todellisuudessa ole näin, sillä uistelu sopiva kalastusmuoto aivan kaikille, joilla on käytössä vene ja virveli.
Vaatimattomallakin kalustolla pääsee harrastuksessa alkuun. Käyttökelpoisia veneitä ovat kaikki soutuveneistä suurempiin moottoriveneisiin saakka. Tärkeää on, että moottorivene saadaan kulkemaan riittävän hiljaista vauhtia.
Uistelu sopii erittäin hyvin koko perheen harrastettavaksi. Omatoiminen uistelu ei sovi aivan nuorille, mutta yli 10-vuotiaat voivat jo harrastaa uistelua. Vaatimuksena on kuitenkin taito käsitellä venettä sekä kalastusvälineitä riittävän hyvin.
Uistelu lasketaan viehekalastukseksi, joten alle 18-vuotiaat saavat kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä maksutta. Useamman vavan käyttöön tarvitset vesialueen omistajan luvan.

Maltti on valttia harrastuksen aloituksessa
Kalaan lähdettäessä on otettava huomioon taidot hoitaa välineistöä. Retkelle lähdettäessä tulee huomioida myös olosuhteet ja vaatetus, jotta reissussa ei tarvitse palella. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa riittävät eväät. Aluksi kannattaa tehdä lyhyitä uisteluretkiä kotivesille. Myöhemmin todellisen uistelukipinän sytyttyä voi tehdä pidempiä reissuja. Olipa reissu lyhyt tai pitkä, niin jokainen reissu on pieni seikkailu.
Kalastusta aloitettaessa kannattaa opetella kalastuksen perusteet huolella. Kouluikäisenä harjoittelun avulla pystyt omatoimisesti laskemaan uistimen ja kelaamaan kalat, kunhan vavat eivät ole liian raskaita. Kevyemmät vavat voidaan pitää kädessä, mutta painavampia vapoja varten tulee olla vapatelineet.
Suurempien kalojen kanssa tarvitaan hieman voimaakin tai aikuisen apua. Kookas hauki veneessä on melkoinen vastus. Kalastusvälineiden, haavin, puukon ja papin lisäksi, kannattaa ottaa mukaan pitkäkärkiset pihdit, joilla uistin saadaan irrotettua kalan kidasta.
Saatu saalis tulee säilyttää ja käsitellä asiallisesti. Kalojen perkaaminen ja syöminen kalareissun jälkeen kuuluu osaksi harrastusta. Mikään ei maistu niin hyvälle, kun itse pyydetty ja valmistettu kala-ateria. Kaloja ei kuitenkaan tule ottaa liikaa. Ylimääräiset tai liian pienet kalat tulee vapauttaa varoen takaisin.

tottijahauki
Kookkaat kalat antavat melkoisen vastuksen. Suuren kalan ylösottamisessa kookas haavi on verraton apu.

Pientenkin kalojen uistelulla pääsee alkuun
Ahventen uistelu rantavesistä antaa usein saalista ja siinä pärjää tavallisella avokelavarustuksella. Ahventen ja pienempien rantahaukien kalastus on hyvää oppia suurempien kalojen narraamista varten.
Uisteleminenkin on suhteellisen saalisvarmaa kalastusta, kun keskitytään helposti tavoitettaviin lajeihin. Aluksi kannattaa lähteä kalaan hyvissä olosuhteissa ja silloin, kun kalan olettaa olevan syönnillä.
Vaaput ovat uistelijoiden suosimia vieheitä. Pienillä vaapuillla saat saaliiksi ahvenia, kuhia ja haukia. Voit kokeilla myös lusikkauistimia. Älä uistele perinteisillä lippauistimilla, sillä ne kiertävät siimaa! Tämä aiheuttaa vain turhia siimasotkuja.

Kuha veneessa
Kookkaan kalan käsittelyssä tarvitaan aikuisen apua. Kuva: Janne Rautanen

Kalastusta turvallisesti
Kalan saaminen veneen viereen on jännittävä kokemus, jota usein seurataan veneen laidan ylitse kurkkien. Turvallisuudesta ei tule missään olosuhteissa tinkiä. Käytä aina pelastusliivejä!

Kuhanvapautus
Ylimääräiset saaliskalat voidaan vapauttaa.

Harrastuksen alussa:
1.    Tee aluksi lyhyitä retkiä ja muista hyvät eväät ja riittävä vaatetus.
2.    Pienikin saalis lisää uisteluretken kiinnostavuutta.
3.    Perehdy huolella välineistöön ja opettele käsittelemään kalastusvälineitä oikein.
4.    Käsittele ja hyödynnä saatu saalis asianmukaisesti.
5.    Huolehdi aina turvallisuudesta ja ilmoita vanhemmille minne menet.

Janne Rautanen