SM-TOKI on vuosittain järjestettävä lasten ja nuorten kalastustietoja ja -taitoja mittaava leirin muotoinen kilpailu, kilpailun ajankohta sijoittuu yleensä elo-syyskuun vaihteeseen. Kilpailuun osallistutaan kolmihenkisin piirijoukkuein, jokaisella Vapaa-ajankalastajapiirillä on oikeus lähettää kilpailuun kaksi joukkuetta ja edellisvuoden voittajapiiri saa lähettää vielä yhden ylimääräisen joukkueen. Oman alueesi joukkuepaikkoja kannattaa tiedustella esimerkiksi piirisi nuoriso- ja perhetoimikunnalta, tai alueesi kalastusohjaajalta. Lue alta lisää SM-TOKI:n eri osa-alueista!
Kilpailu koostuu kuudesta eri lajista, joiden perusteella jaetaan joukkueille sijoituspisteet. Vaikka kyseessä on kilpailu jää leiriviikonloppuna aikaa myös vapaaseen kalastukseen ja ajanviettoon kavereiden kanssa. Lähestulkoon kaikkia osa-alueita voi ja kannattaa harjoitella etukäteen! Alla selvitykset osakilpailuista ja niiden vaatimuksista, lue myös kilpailun viralliset säännöt Suomen Vapaa-ajankalastajien sivuilta https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/sm-toiminta-nuoret/
- Tietokilpailukysymykset: Joukkueille esitetään n. 10-15 kalastukseen ja luontoon liittyvää kysymystä, kysymyksiin vastataan yhdessä joukkueena. Kysymyksissä on monesti ollut ajankohtaisia viime aikoina esillä olleita asioita, joten viimeksi ilmestyneet Vapaa-ajankalastaja -lehdet kannattaa lukea tarkoin ennen kilpailua.
- Taitoviesti: Taitoviestissä joukkue jaetaan kolmeen osaan tehtävien mukaan. Ensimmäinen tehtävä on ongen tai pilkkivavan kokoaminen annetuista välineistä (onkivapa, siima, koukku, painot), tätä varten osallistujan tulee osata onkilaitteen rakentaminen ja siihen tarvittavien solmujen tekeminen. Toinen tehtävä on kalastaa ongella kala ja viimeisessä tehtävässä saatu kala perataan savustuskuntoon. Tässä osakilpailussa nopeus ratkaisee!
- Onkiviesti: Joukkueen jäsenet kalastavat kukin vuorollaan kaloja onkien tai pilkkien, tässä kilpailussa voitto ratkeaa usein kalapussin painon perusteella, mutta kisassa voi olla erilaisia sääntömuunnelmia mm. kalojen yhteispituus tai kappalemäärä voi olla tavoitteena.
- Casting eli tarkkuusheitto virvelillä tai perholla: Kukin osallistujista heittää vuorollaan tarkkuutta virvelillä n.3x3m matolle kolmelta eri matkalta (esim. 10, 12 ja 14m). Käytössä on 9g heittopaino, pisteet jaetaan osumien mukaan. Yksi joukkueen jäsenistä voi heittää tarkkuutta perhovavalla, jolloin jaossa on tuplapisteet.
- Kalojen tai kalastusvälineiden tunnistaminen: Joukkue tunnistaa yhdessä useita erilaisia kalalajeja tai kalastusvälineitä, oikeasta vastauksesta saa pisteen ja väärästä vastauksesta joukkue saa yhden miinuspisteen.
- Järjestäjän kilpailu: Tämä on ainoa kilpailu johon ei voi etukäteen valmistautua, mutta aiheita voivat olla mm. kalastus, ensiapu-, erä- ja leiriytymistaidot.
Lue alta juttu vuoden 2021 toimintakisasta!
Toimintakilpailun SM-kulta Pohjanmaalle jo kolmatta kertaa peräkkäin
Nuorten toimintakilpailun Suomen mestaruuksista kilpailtiin viimevuotiseen tapaan Alavuden Hakojärvellä. Isosaari tarjosi jälleen joukkueille mukavan paikan viettää viikonloppua kisaillen eri kalastusaiheisissä tehtävissä. Mitaleista saapui kamppailemaan kuusi joukkuetta Etelä-Savon, Etelä-Suomen, Lounais-Suomen ja Pohjanmaan vapaa-ajankalastajapiireistä.
Joukkueet saapuivat paikalle jo perjantaina, joten aikaa jäi erinomaisesti kuulumisten vaihtamiseen, saunomiseen ja tietenkin kalastamiseen. Kilpailusuoritukset starttasivat lauantaiaamuna.
Ensimmäisenä joukkueet pääsivät suorittamaan järjestäjän tehtävää, joka kisattiin tänä vuonna street fishing -kilpailujen muokatuilla säännöillä. Kisa käytiin vapaa-ajalla ja aikaa oli sunnuntain casting-kilpailuun asti. Tavoitteena oli siis kalastaa neljä eri kalalajia ja suurin yhteispituus voittaa.
Tätä tehtävää varten oli järjestäjä hankkinut paikalle, soutuveneitä, lainavälineitä ja syöttejä, jotka olivat joukkueiden käytettävissä koko viikonlopun ajan.
Perinteiset aloitettiin
tietokilpailulla
Perinteiset kilpailutehtävät aloitettiin tuttuun tapaan tietokilpailulla. Janne Rautanen oli jälleen laatinut haastavat kalastusaiheiset kysymykset nuorille kisaa varten. Tälläkin kertaa menestymiseen vaadittiin monipuolista tietoutta, sillä esillä olivat muun muassa suurkalarajat, väylämerkit ja perhokalastuksen MM-kisat.
Seuraavaksi kilpailtiin taitoviestissä, jossa jokaiselle joukkueen jäsenelle on oma tehtävänsä: Ensimmäinen rakentaa onkilaitteen järjestäjän toimittamista välineistä, toinen onkii kalan ja kolmas käsittelee ongitun kalan ohjeistuksen mukaisesti, ja nopeus ratkaisee voittajan.
Päivän viimeinen osakilpailu oli kalantunnistus, jossa oli tänä vuonna tunnistettavana peräti kaksikymmentä Suomesta pyydettyä kalalajia. Eniten vaikeuksia joukkueille tuottivat erilaisten särkikalojen tunnistus sekä muutamat vähän harvinaisemmat saalislajit, kuten härkäsimppu ja allikkosalakka.
Tunnistuksessa parhaiten pärjäsivät Pohjanmaan joukkueet: Pohjanmaa 1 (20 p) ja Pohjanmaa 2 (18 p). Illalla joukkueet panostivat järjestäjän tehtävän suorittamiseen, soutuveneet olivat ahkerassa käytössä ja omaa venevuoroa odottaessa pohjaonginta oli monen joukkueen taktiikkavalinta isompien särkikalojen koukuttamiseen.
Lounais-Suomelle
järjestäjän tehtävän voitto
Sunnuntaiaamuna herätyskellot oli asetettu soimaan jo kuudelta ja osa joukkueista suuntasi heti rantaan tavoitteena oman tuloksen parantaminen järjestäjän kisassa. Lounais-Suomen joukkue nappasi aamutuimaan 35 sentin mittaisen lahnan pohjaongella ja samalla varmistui tehtävän voitto erinomaisella 140 sentin yhteistuloksella.
Sunnuntaina suoritettiin vielä kaksi osakilpailua: onkiviesti ja viimeisenä lajina casting eli tarkkuusheitto. Tunnin kestäneessä onkiviestissä ei suuria tuloksia tällä kertaa nähty, joten joukkueella täytyi olla hyvä taktiikka pienten kalojen narraamiseksi.
Tärkeää oli käyttää pientä syöttiä, jotta suurin osa tärpeistä saataisiin varmasti ylös. Myös onkipaikan valinta nopeatempoisessa viestissä oli ratkaisevaa, voittajajoukkue onki lähellä vaihtopistettä ja sai vaihdot suoritettua nopeasti.
Lounais-Suomi oli
vahva tarkkuusheitossa
Viimeisenä kilpailtiin tarkkuusheitossa, Pohjanmaan ykkösjoukkue oli jo varmistanut voiton, mutta muut mitalit olivat vielä kaikkien joukkueiden tavoitettavissa. Lounais-Suomi esitti tässä osakilpailussa vahvaa osaamista sekä virvelillä että perholla ja vei ykkössijan varmistaen samalla joukkueelle hopeamitalin. Kolmannelle sijalle sijoittui Etelä-Suomen 1. joukkue.