SM-toimintakilpailu 2021

Toimintakilpailun SM-kulta Pohjanmaalle jo kolmatta kertaa peräkkäin

Kultajoukkue: Lauri Heikkilä, Aatu Koliini ja Juho Mäenpää, joukkueenjohtajana toimi Tero Kankaanpää

Nuorten toimintakilpailun Suomen mestaruuksista kilpailtiin viimevuotiseen tapaan Alavuden Hakojärvellä. Isosaari tarjosi jälleen joukkueille mukavan paikan viettää viikonloppua kisaillen eri kalastusaiheisissä tehtävissä. Mitaleista saapui kamppailemaan kuusi joukkuetta Etelä-Savon, Etelä-Suomen, Lounais-Suomen ja Pohjanmaan vapaa-ajankalastajapiireistä. 
Joukkueet saapuivat paikalle jo perjantaina, joten aikaa jäi erinomaisesti kuulumisten vaihtamiseen, saunomiseen ja tietenkin kalastamiseen. Kilpailusuoritukset starttasivat lauantaiaamuna.

Ensimmäisenä joukkueet pääsivät suorittamaan järjestäjän tehtävää, joka kisattiin tänä vuonna street fishing -kilpailujen muokatuilla säännöillä. Kisa käytiin vapaa-ajalla ja aikaa oli sunnuntain casting-kilpailuun asti. Tavoitteena oli siis kalastaa neljä eri kalalajia ja suurin yhteispituus voittaa.

Tätä tehtävää varten oli järjestäjä hankkinut paikalle, soutuveneitä, lainavälineitä ja syöttejä, jotka olivat joukkueiden käytettävissä koko viikonlopun ajan.

Perinteiset aloitettiin
tietokilpailulla

Perinteiset kilpailutehtävät aloitettiin tuttuun tapaan tietokilpailulla. Janne Rautanen oli jälleen laatinut haastavat kalastusaiheiset kysymykset nuorille kisaa varten. Tälläkin kertaa menestymiseen vaadittiin monipuolista tietoutta, sillä esillä olivat muun muassa suurkalarajat, väylämerkit ja perhokalastuksen MM-kisat.

Seuraavaksi kilpailtiin taitoviestissä, jossa jokaiselle joukkueen jäsenelle on oma tehtävänsä: Ensimmäinen rakentaa onkilaitteen järjestäjän toimittamista välineistä, toinen onkii kalan ja kolmas käsittelee ongitun kalan ohjeistuksen mukaisesti, ja nopeus ratkaisee voittajan.

Päivän viimeinen osakilpailu oli kalantunnistus, jossa oli tänä vuonna tunnistettavana peräti kaksikymmentä Suomesta pyydettyä kalalajia. Eniten vaikeuksia joukkueille tuottivat erilaisten särkikalojen tunnistus sekä muutamat vähän harvinaisemmat saalislajit, kuten härkäsimppu ja allikkosalakka.

Tunnistuksessa parhaiten pärjäsivät Pohjanmaan joukkueet: Pohjanmaa 1 (20 p) ja Pohjanmaa 2 (18 p). Illalla joukkueet panostivat järjestäjän tehtävän suorittamiseen, soutuveneet olivat ahkerassa käytössä ja omaa venevuoroa odottaessa pohjaonginta oli monen joukkueen taktiikkavalinta isompien särkikalojen koukuttamiseen. 

Lounais-Suomelle
järjestäjän tehtävän voitto

Sunnuntaiaamuna herätyskellot oli asetettu soimaan jo kuudelta ja osa joukkueista suuntasi heti rantaan tavoitteena oman tuloksen parantaminen järjestäjän kisassa. Lounais-Suomen joukkue nappasi aamutuimaan 35 sentin mittaisen lahnan pohjaongella ja samalla varmistui tehtävän voitto erinomaisella 140 sentin yhteistuloksella.

Sunnuntaina suoritettiin vielä kaksi osakilpailua: onkiviesti ja viimeisenä lajina casting eli tarkkuusheitto. Tunnin kestäneessä onkiviestissä ei suuria tuloksia tällä kertaa nähty, joten joukkueella täytyi olla hyvä taktiikka pienten kalojen narraamiseksi.

Tärkeää oli käyttää pientä syöttiä, jotta suurin osa tärpeistä saataisiin varmasti ylös. Myös onkipaikan valinta nopeatempoisessa viestissä oli ratkaisevaa, voittajajoukkue onki lähellä vaihtopistettä ja sai vaihdot suoritettua nopeasti.

Lounais-Suomi oli
vahva tarkkuusheitossa

Viimeisenä kilpailtiin tarkkuusheitossa, Pohjanmaan ykkösjoukkue oli jo varmistanut voiton, mutta muut mitalit olivat vielä kaikkien joukkueiden tavoitettavissa. Lounais-Suomi esitti tässä osakilpailussa vahvaa osaamista sekä virvelillä että perholla ja vei ykkössijan varmistaen samalla joukkueelle hopeamitalin. Kolmannelle sijalle sijoittui Etelä-Suomen 1. joukkue.

Hopeajoukkue