Spektin lohiraportti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Neljä suomalaista kalahullua, Spekti, Jasper Pääkkönen, Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela lähtivät Kuolan niemimaalle kalastamaan kalojen kuningasta, lohta. Reissu on nyt takanapäin ja kalastajat ovat sekä hengissä että tyytyväisiä. Alla on Spektin raportti lohireissun kulusta.


Spektin reissuraportti Kuolasta

Kuolan niemimaa Venäjällä on Atlantin lohenkalastajan paratiisi. Seudun joista suurin osa on säästynyt kaukaisen sijaintinsa vuoksi vesivoimarakentamiselta ja uittoperkauksilta. Kalastus on säännelty ja järjestetty erinomaisesti. Kalastusmuodoista ainoastaan catch and release-perhokalastus on sallittua. Tämä takaa osaltaan toiminnan jatkuvuuden ja kestävyyden, sekä antaa kalamiehille mahdollisuuden päästä nauttimaan upeista elämyksistä vuosi toisensa jälkeen. Tämän vuotinen reissumme suuntautui Belousiha-joelle, Kuolan pohjoisrannikolle.

IMG_0510 ( Maisemia)
Belousiha-joen kuohuja. Kuva: Spekti

Yhdeksänhenkisen seurueemme matka alkoi Helsingistä, josta lensimme Ivaloon. Sieltä jatkoimme bussikyydillä rajan yli Murmanskiin. Rajanylitys on Venäjälle mennessä aina yhtä huvittavaa lukuisine täytettävine lappuineen ja useine eri tarkastuspisteineen. Matka sujui kuitenkin hyvin ja perillä meitä odotti raikkaan kutsuvalta näyttävä Murmansk. Kaupunkia voi todella suositella niille, jotka haluavat tuulahduksen menneiden aikojen neuvostoromantiikkaa. Hyvin valvotun yön jälkeen hyppäsimme taas bussiin ja köröttelimme 4-5 tuntia kohti Belousihan leiriä.

 kuva (Innokkaat kalamiehet Ivalon lentokentällä)
Kalahullut Ivalon lentokentällä. Kuva: Spekti.

IMG_0448 (sijoitusyksiön ostoa Murmanskista)
Pohdiskelussa sijoitusyksikön osto Murmanskista. Kuva: Spekti.

Kevät oli Kuolassa myöhässä, ja edellisten ryhmien lohisaaliit olivat olleet vaatimattomia, koostuen osittain talvikkolohista. Joen vesi oli ajankohtaan nähden korkealla ja sääennusteet lupasivat lämpeneviä kelejä. Porukkamme mieliala olikin tästä johtuen korkealla ja uskoimme viikosta tulevan erinomaisen. Lähdimmekin heti ensimmäisenä iltana ruokailun jälkeen kalaan ja tutkimaan joen pooleja. Leiristä oli reilun tunnin kävely sekä ylä- että alavirtaan viimeisille pooleille. Kalastettavaa riitti viikoksi kohtuullisesti, vaikka optimaalinen ryhmän koko olisikin joelle mielestäni hieman pienempi.

IMG_0551 ( Spekti & Hissu)
Poutaa ja itikoita, mutta miksi vain mun kimpussa? Kuva: Spekti.

Saalista saimme viikon aikana mukavasti. Ryhmämme yhteenlaskettu saldo oli lopulta 40 lohta. Ilahduttavasti mukaan ei mahtunut montaakaan pikkulohta eli tittiä, vaan kalat olivat pääosin kaksi vuotta meressä viettäneitä lohijalkoja. Vaurain kala oli Markuksen viimeisenä päivänä nappaama 104 senttinen. Itse sain yhteensä 4 lohta, suurimman ollessa nätti 80 cm.

IMG_0456 (Spekti ja Belousihan 80cm)
Spekti ja Belousihan 80 cm lohi. Kuva: Spekti.

IMG_0482 ( Väsytys Canyon Poolilla)
Väsytys käynnissä Canyon Poolilla. Kuva: Spekti.

Kiistaton lohikuningas oli Jasper, sillä kesyttämistään 10 hopeakyljestä löytyi myös nelikkomme suurin, eli 82 cm. Tommin ja Hissun lohiluvut olivat järjestyksessä 3 ja 2, mutta kalojen koossa he eivät aivan pärjänneet meille nuoremmille.


image (Jasperin ilme)
Jasper ja nelikkomme suurin lohi. Kuva: Jasper Pääkkönen.

kuva (Tommin ilme)
Tommi & lohi. Kuva: Kari Hietalahti.

Neuvostoliittolaiset ovat suuressa viisaudessaan istuttaneet Kuolan jokiin myös Tyynenmeren kyttyrälohia, joita saimme sivusaaliina taimenten ja harjusten lisäksi.

kuva (Hissun ilme)
Hissu & kyttyrälohi, peace! Kuva: Kari Hietalahti.

Kokonaisuutena reissu oli erittäin onnistunut. Mukaan mahtui laadukkaan kalastuksen lisäksi myös rutkasti hauskaa illanviettoa, mutta jätetään se raportointi toiseen kertaan.

-Spekti-

Änestyskilpailu on päättynyt[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][fbcomments width=”400″ num=”5″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row]