[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tänä jouluna päätin osallistua jouluruokien valmisteluissa. Lupauduin savustamaan ja gsiikaraavaamaan kaloja. Tällä kertaa en valitettavasti ehtinyt kalalla asti vaan kalat piti käydä ”kalastamassa” kaupan kalatiskiltä. Kaupasta tuli ostettua pari kirjolohta ja yksi siika.

Toinen kirjolohista tuli fileroitua, joka onnistuikin helposti kalan ollessa mukavan kokoinen. Muutama päivä sitten ennen aattoa suolasin ja maustoin kalat ja jätin ne jääkaappiin maustumaan. Kirjolohi fileistä oli tarkoitus valmistaa kylmäsavustettua ja graavattua lohta. Toinen kirre ja siika savustettiinkin sitten ihan kokonaisena.

 

 Kylmäsavulohen valmistkylmäsavuusta varten isä on aikoinaan ostanut meille kylmäsavu generaattorin. Sillä kylmäsavustus hoituu näppärästi. Kalafilee jätettiin yön yli kylmään grilliin, jossa generaattori hiljalleen paloi. Aamulla filee olikin sitten savustunut valmiiksi ja oli valmis viipaloitavaksi. Aatto aamuna viipaloin myös ohuita siivuja graavatusta kirjolohen fileestä. Kalan olin maustanut tillillä, valkopippurilla ja sitruunasuolalla.

Siian ja kirjolohgraavien savustus hoitui helposti savustuspöntössä. Savustuspönttöön laitettiin savustuspuruja ja muutama sokerinpala antamaan väriä kalalle. Lämminsavustus on paljon nopeampaa touhua kuin tuo kylmäsavustus. Kala on yleensä savustunut kypsäksi, kun nahka irtoaa kunnolla kalasta. Aikaa tähän menee yleensä vain reilut puoli tuntia.

Täytyy myöntää, että kalojen valmistus onnistui nappiin ja tekivät kauppansa joulupöydässä!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][fbcomments Width=”400″ num=”5″][/vc_column][/vc_row]