[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3642″ img_size=”431×663″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3643″ img_size=”431×663″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3644″ img_size=”431×663″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Moikka,

talvi on tuloillaan niin ajattelin muistella hieman viime syksyisiä tapahtumia Paraisten kalakoululla. Vaikka en itse pidä muista kalastustyyleistä kuin viehekalastuksesta, sattui viime syksynä olemaan yksi mielenkiintoinen rysällä kalastusviikko koulussa. Me emme itse rakentaneet rysää, sillä se olisi ollut luultavasti liian haasteellista näin alkuun. Meidän tehtävä oli käydä levittämässä ja laskemassa vain PushUp rysä.

Rysä on katiskan sukua oleva kalanpyydys, joka on Suomessa ollut käytössä jo 1500-luvulla. Rysä eräänlainen pinnalla kelluva iso katista. Rysän malli on pysynyt perinteisenä vuosisadasta toiseen. Rysässä oli alun perin puiset kaaret eli vanteet. Näiden vanteiden ympärille pingotettiin verkko. Rysässä on vaihteleva määrä nieluja ja myös malli on vaihdellut kalastusolosuhteiden mukaan. Rysiä on monia hyvin erikokoisia. Ns. isorysien suuaukko eli muikkupaunetti, uloin vanne, on yli 1,5 metriä, pienemmät rysät ovat yleensä n. metrin vanteella varustettuja. Särjen ja ahvenen pyyntiin käytetään yleensä matalia noin 1,5 – 3m korkeita rysiä, kun taasen muikkupaunetti on yleensä 6 – 8m korkea.

Paras rysäkalastuksen aika on viileiden vesien aikaan alkukesästä. Silloin kalat uivat paljon ruuan perässä, tankaten itseänsä pitkän talven jälkeen. Myöhemmin vesien lämmettyä rysät likaantuvat ja saalismäärät laskevat. Rysä pyritäänkin virittämään oletetulle kalojen kulkureitille. Rysäpyynti ei vahingoita kaloja ja rysästä on helppo päästää alimittaiset kalat takaisin kasvamaan.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3629″ img_size=”883 × 662″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Piirros PushUp rysän suuliinan, potkujen ja aitaverkkon rakenteesta, mitoituksesta sekä pyyntiin virittämisestä.”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Aamulla lähdettiin kolme kaverusta hinaamaan PushUp rysää laskupaikoilleen. Kun saavuttiin pelipaikoille niin aloimme levittelemään haarat ensin ulos painojen kera.  Kun painot ja muut vermeet olivat laskettu niin oli rysän laskun aika. Itse rysä  laskettiin aggregaatin avulla, jolla imettiin ilmat ulos ilmatyynyistä. Rysän oltuaan paikoillaan oli lopputarkistuksen aika. Tsekattiin, että kaikki oli mennyt suunnitelmien mukaan laskuvaiheessa.  Meillä meni asetteluun noin puoli päivää kaikkien säätöjen kanssa. Hämmästyin itse kuinka laajan alueen ja kuinka isosti koko rysä levittäytyi kaikkineen haaroineen veteen.

Taidettiin pitää rysää vedessä viikon verran. Välillä kävimme katsomassa oliko siellä kalaa. Viikon lopussa menimme (kokemaan) nostamaan rysää. Päinvastaisesti kuin nostovaiheessa niin pumppasimme ilmaa aggregaatin kanssa tyynyihin. Näin rysä nousi takaisin pintaan taas. Meillä meni opettelussa ja säätäessä useampi tunti, mutta veikkaan, että kyllä ne ammattilaiset virittää rysän pyyntiin parissa tunnissa. PushUp rysä oli aivan uusi asia minulle ja lopuksi totesin sen myös monimutaiseksi viritelmäksi ja aika haastavaksi aina käydä virittämässä. En usko, että rupean ammattikalastajaksi rysällä vaan jätän sen homman jollekin toiselle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3648″ img_size=”663×431″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3649″ img_size=”663×431″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3623″ img_size=”663×431″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=SPCLXXnwXWY”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][fbcomments][/vc_column][/vc_row]