Mateen pilkintä – hämärää, mutta mukavaa

Madetta olen aiemmin yrittänyt kalastaa pohjaongella ja kalafongauksen yhteydessä kivien koloja lirkkimällä. Mateen pilkintää kokeilin ensimmäisen kerran helmikuussa 2020. Tuolloin teimme kolme eri reissua ja kaikki suuntautuivat merelle. Kaksi ensimmäistä kertaa olivat opettelua ja välineisiin tutustumista. Kolmannella kerralla, helmikuun puolivälissä nappasi minullekin. Kuoreenpyrstöllä syötitetty jigipää kelpasi ja elämäni ensimmäinen itsepyydetty made oli käsissäni.
Hämärtyvässä illassa jäälle siirtyminen, otsalamppujen loisteessa välineiden virittely ja pimeässä pohjan koputtelu tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Mateen pilkintä koukutti ensimmäisen pilkkimateeni lisäksi myös minut itseni. Tämä on mukavaa!

Vuonna 2021 emme malttaneet odottaa helmikuuta, vaan aloitimme mateen pilkinnän jo tammikuun alussa. Edellisvuoden kokemukset olivat hyvässä muistissa, mutta nyt kaloista ei ollut tietoakaan. Käytössäni oli kaikuluotain, joka toi kalastukseen oman lisämausteensa. Tammikuun reissuilla kaikuluotaimen ruudussa ei näkynyt vilaustakaan mateista.

Helmikuun puoliväli koitti ja odotukset korkealla suuntasimme tutuille paikoille. Nyt kaikuluotain heräsi eloon ja ruudussa, pilkin vieressä näkyi vähän väliä mateita. Kalat, jotka eivät jo olleet huumaantuneet lähenevästä kudusta, ottivat kiinni syötitettyyn jigipäähän ja sen yläpuolelle viritettyyn kolmihaarakoukkuun, mutta jäälle saakka en onnistunut niitä saamaan. Kokeilin kalastaa myös Oulujärvellä suositulla madetasapainolla, mutta siitäkin kalat karkasivat.

Medekausi alkoi olla mielestämme ohi, mutta yllättäen saimme kuulla, että maaliskuun alkupäivinä tuttavat olivat saaneet vielä hyviä saaliita meille tutulta alueelta. Sinne siis! Mateita oli liikkeellä runsaasti, mutta kiinni ne eivät suostuneet pysymään, ei sitten millään. Teimme tammi – maaliskuu aika yhteensä 14 madereissua ja vähintään yhtä monta kalaa karkuutin. Sellaista kalastus on. Välillä kaikki menee putkeen ja välillä mikään ei onnistu, mutta se on selvää, että mateenpilkintä on mun juttu. Suosittelen!