Heittokalastus
Heittokalastus on huippuhauskaa ja saaliiksi voi saada todellisia kehukaloja. Se on kalastustapa, johon ei tarvitse välttämättä venettä, vaan pätkän rantaviivaa, josta heittäminen on mahdollista. Välineet on syytä hankkia pyydettävän kalalajin sekä kalastajan mukaan. Kevyet UL- (ultra light) tai 1-luokan välineet sopivat mainiosti monipuoliseen heittokalastukseen. Halvimpia kalastussettejä tulee välttää ja kannattaa hankkia kunnolliset varusteet.
Pienehkö avokela on hyvä valinta aloittelevalle heittokalastajalle. Kuva: Janne Tarkiainen
Välineitä hankittaessa on muistettava, että jos välineet ovat huonot, voi harrastus loppua heti alkumetreillä siimoja selvitellessä. Oikeat välineet niin kaloille kuin kalastajalle löytyvät helpoimmin asiansa osaavasta kalastustarvikeliikkeestä, josta saa kaiken tarvittavan samalla kertaa.
Välineiden hankkimisen jälkeen on syytä opettaa perusasiat. Millaisia keloja on (umpi, haspeli, hyrrä), mikä on vapa, puola, siima ym. välineisiin kuuluvat asiat.
Aloitetaan kuivaharjoittelulla
Heittokalastuksen aloittaminen on hyvä alkaa ns. ”kuivaharjoittelulla”. Siiman päähän laitetaan heittopaino ja mennään avoimelle paikalle heittämään. Heittopainoksi soveltuu myös uistin, josta on koukut poistettu tai tavallinen mutteri. Paino ei saa olla liian raskas tai kevyt muihin välineisiin verrattuna.
Heittoharjoitteluun voi ostaa valmiin heittopainon tai käyttää mutteria tai koukutonta uistinta. Kuva: Janne Tarkiainen
Heittämisen alussa kannattaa muistaa, että tarkoituksena ei ole saada painoa mahdollisimman kauas. Tarkkuus on juuri se tekijä, joka ratkaisee, kuinka paljon uistimia tulevaisuudessa menetetään. Harjoittelun alussa kannattaa valita kiintopiste, johon yritetään osua. Maaliksi käy vaikka ämpäri.
Yleisimmät käytössä olevat heittotyylit ovat sivulta ja yli olan heittäminen. Nämä kaksi hallitsemalla voit aloittaa kalastamisen.
Kalareissun suunnittelu
Kalaretki kannattaa suunnitella huolella. Jotkut jaksavat jatkaa kalastamista, vaikkei kalaa tulekaan, toiset taas ei. Ensimmäiset retket kannattaa tehdä lähivesille, josta on lyhyt matka palata kotiin, mikäli kala ei olekaan syönnillä. Kokemuksen karttuessa opit tietämään milloin kala napaa parhaiten uistimeen.
Ennen kalalle lähtöä on hyvä kerrata mielessä kalastustekniikat sekä miettiä kuinka toimitaan erilaisissa tilanteissa. Mitä jos uistin tarttuu kiinni? Mitä tehdään, jos kalaa saadaan? Mitä, jos tulee nälkä? Millä nostetaan kala pois vedestä? Suunnittele nämä asiat, niin kalastus onnistuu sujuvasti.
Valitse kalapaikka huolella. Heittäminen ei saa olla liian vaikeaa, mutta kalaakin olisi hyvä saada. Kalan koko ei niinkään ole tärkeää, vaan se, että kalaa tulee.
Kalapaikan valinnassa on myös otettava huomioon turvallisuus. Liukkaat rantakivet tai jyrkät penkat eivät sovellu harrastusta aloittelevalle.
Kevyillä välineillä kalastettaessa saaliin ei tarvitse olla suuri saadakseen aikaan kivan väsytystaistelun.
Kuva Janne Rautanen
Saalis ja vieheet
Mitä enemmän kalastetaan, sitä suuremmaksi käy todennäköisyys saada saalista. Harrastuksen alussa kalastustaidot paranevat nopeasti.
Saaliin valmistaminen ruoaksi asti kruunaa kalaretken. Opettele käsittelemään saaliisi niin, että siitä voi tehdä maittavan kala-aterian. Mikäli haluat vapauttaa kalan, niin tee se märin käsin tai vedessä välttäen kalan turhaa käsittelyä. Alamittaiset kalat tulee aina vapauttaa. Heittokalastajan tärkeimmät saalislajit ovat ahven, hauki ja kuha. Ahven nappaa mielellään lippoihin tai jigeihin. Haukea kannattaa kokeilla vaapulla tai lusikkauistimella. Kuhalle jigi on vastustamaton pyydys.
Kaiken onnistuessa voit saada tällaisen saaliin. Kalaleireiltä löydät myös uusia kalakavereita. Kuva janne Rautanen
Muistilista
1. Eväät: Kiva kalareissun kruunaavat hyvät eväät!
2. Oikeanlaiset välineet: Laadukkailla ja sopivan kokoisilla välineillä kalastaminen on hauskaa.
3. Sään mukainen pukeutuminen: Sade ei haittaa kalastusta, kun siltä suojaudutaan vedenpitävin vaattein.
4. Kalapaikan valinta ja turvallisuus: Kalapaikka valitaan taitojen mukaan turvallisuus huomioon ottaen.
Janne Tarkiainen, Janne Rautanen