Talvipilkintä

Talvipilkintä

Valmistautuminen
Pilkkiretken valmistelut kannattaa aloittaa jo edellisenä iltana. Pakkaa valmiiksi kalastusvälineet, eväät, lämpimät vaatteet sekä pilkkijakkara/reppu. Terävä kairakin tarvitaan, mikäli paikalla ei ole valmiita reikiä. Muista olla kairan kanssa varovainen sillä terästä saa helpolla syviä haavoja. Ilmoita AINA minne olet lähdössä pilkille ja kenen kanssa.
Ennen retkeä tulee selvittää kohteen jäätilanne. Aluksi kalan kannattaa lähteä kokeneemman pilkkijän kanssa. Pidä aina henkilökohtaiset jäänaskalit kaulassa olosuhteista ja jään paksuudesta riippumatta.
Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, eikä sitä harrastavan tarvitse lunastaa kalastuskorttia. Poikkeuksena ovat erilaiset lammet, joihin on istutettu esimerkiksi kirjolohta. Tällaisissa paikoissa tulee jokaisen pilkkijän lunastaa henkilökohtainen kalastuslupa.

Riiviöt
Pilkillä on kivaa kavereiden kanssa. Kalastaa voi yksin tai porukalla. Kuva Janne Rautanen

Saalislajit
Pilkkijän suosituimpiin lajeihin kuuluvat mm. ahven, kuha, hauki, siika, made ja kirjolohi. Runsaasti ahvenia tai särkiä kätkevä järvi on saalisvarma kalapaikka.

Pilkkisiika
Siika ottaa pilkkiin parhaiten alkukaudesta sekä keväällä. Onnistuessa voi saalis olla komea. Kuva Janne Rautanen

Pilkille
Pilkkiminen kannattaa aloittaa rannasta, vaikkapa kaislikon reunasta. Reiänteon jälkeen kaira tulee aina kairata jäähän pystyyn. Näin kairan terä pysyy jääkolossaan suojattuna, eikä ole vaaraksi ihmisille tai lemmikkieläimille. Tapsipilkki tai perinteinen ketjukoukulla varustettu pilkki ovat saalisvarmoja ja helppoja käyttää.
Aloita pujottamalla syötti koukkuun. Laske pilkki pohjaan, jonka jälkeen siima kiristetään ja pilkki nostetaan 10-20 cm pohjan yläpuolelle. Pilkkimisessä kannattaa kokeilla erilaisia nykäyksiä ja taukoja. Kokeilemalla löytyy tekniikka, josta kalat pitävät.

Pilkillä
Kokeneempi pilkkijä voi avustaa pilkinnän opettelussa. Kuva: Jaana Vetikko

Reiällä ei pidä istuskella kovin pitkään. Kala käy suhteellisen nopeasti pilkkiin kiinni, jos se on paikalla ja otillaan. Vaihda reikää muutaman minuutin välien jos saalista ei kuulu. Kalan iskiessä nosta kala ylös, irrota se koukusta ja pudota pilkki takaisin avantoon. Nopealla toiminnalla voit saada useampia kaloja yhteen menoon Tainnuta kala tai väännä siltä niskat nurin. Vapautettavat kalat tulee viipymättä laskea takaisin veteen.

Näköpilkintä
Näköpilkintä on hauska ja erittäin jännittävä kalastusmuoto. Näköpilkinnässä maataan jollain kuivalla alustalla (esim. porontaljalla) jäällä, ja kurkataan reikään kalojen maailmaan. Kalastusmuoto vaatii toimiakseen suhteellisen matalaa ja kirkasta vettä. Veden pinta heijastaa valoa, joten on viisasta sulkea valo pois vetämällä esimerkiksi huppua pään – ja samalla reiän – suojaksi. Syntyneessä keinotekoisessa hämärässä näkee paremmin, mitä reiän alla tapahtuu.
Tämä pilkintätapa on huippuhauskaa, kun koko ajan näkee miten pilkki vedessä heiluu. Kalan saapuminen reiälle syöttiä tuijottamaan nostaa pulssia! Joskus näkee kuinka monta kalaa lähestyy yhtaikaa heiluvaa pilkkiä, kuitenkin ottamatta siihen. Silloin jännitys voi olla käsin kosketeltavaa. Näköpilkintä on tavallaan kuin akvaarioon katsoisi, mutta ilman kaloja rajoittavia lasiseiniä.

Kokeilemisen arvoisia paikkoja
Ranta on hyvä paikka aloittaa, mutta varteenotettavia paikkoja on toki muitakin; salmet, selkäkarikot, jokisuut, jyrkkien syvänteiden reunat sekä railot. Näiden paikkojen tuntumassa kala usein viihtyy. Aina tulee muistaa, ettei tuntemattomille jäille tule noin vaan mennä. Virtapaikkoja tulee aina varoa.
Mikäli aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, niin kokeile kairata ympäristöä paksumman lumikinoksen keskelle. Kala saattaa vaania kinoksen alla varjon suojassa. Kala voi kirkkaalla kelillä olla arka, joten joskus on hyvä jättää hieman sohjoa reikään, ettei liika valoisuus karkota kaloja pois.
Pilvisellä kelillä kokeilkaa pilkkinne pyyntitehoa vuorostaan lumettomilla läikillä. Näistä kohdista tunkeutuu eniten valoa läpi, ja nämä ikkunat voivat juuri pimeinä päivinä kerätä kalaa alleen.

Pilkkioppia
Kalaseurat ja -piirit järjestävät myös pilkkikouluja, joissa pääsee tutustumaan lajiin pilkkikonkareiden kanssa. Kuva: Petter Nissén