Kansainvälinen Erasmus-viikko

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kansainvälinen Erasmus-viikko

Moni pääsi ensimmäisen kerran jäälle ja pilkille

Pielavedelle kokoontui 10-13-vuotiaita koululaisia ja opettajia kuudesta eri Euroopan maasta 12.-16. maaliskuuta tutustumaan lumeen sekä jäähän ilmiöinä ja niiden antamiin erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin. Espanjan Kataloniasta, Italiasta, Hollannista, Saksasta, Portugalista ja Kreikasta tulleita vieraita oli noin viisikymmentä. Pielaveden omia oppilaita oli reilut kaksisataa.


Pilkkiminen oli uusi kokemus monille.

Ryhmille oli järjestetty erilaisia toimintapisteitä, joissa kaikki oppilaat kiersivät ryhmissä. Yhdessä toimintapisteessä aiheina olivat pilkkiminen ja jään tutkiminen. Pilkkimisen mahdollisti Pielaveden kalastusalue lahjoittamalla koulukummi Urpo Tolosen käyttöön neljäkymmentä pilkkionkea. Lisäksi Tapsa-pilkiltä saatiin syötit ja sieltä tultiin myös paikan päälle antamaan asiantuntija-apua.

Tolonen on toiminut kaikkien Pielaveden koulujen kalakummina vuodesta 2012 lähtien. Tässä tehtävässä hän on toiminut tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa järjestäen kalastustapahtumia, esitellen kalastusvälineitä ja vieraillen kouluilla vuosittain.


Vierailijat ihastelivat luonnon valkoisuutta ja ympäröivää hiljaisuutta.

Jäälle astuminen jännitti
Mukana vierailulla oli paljon henkilöitä, jotka eivät olleet koskaan kävelleet jään päällä. Jo pelkkä jäälle astuminen jännitti heitä kovasti ja sai aikaan jopa kiljahduksia.
Jäällä liikkumisen turvallisuus tarkistettiin heti rannan tuntumassa. Jäätä oli noin viisikymmentä senttimetriä, joten vieraat saatiin vakuuttuneiksi jään kantavuudesta. Sen jälkeen pilkkipaikalle käveltiin noin kilometrin matkan verran lumisella jäällä. Vierailijat ihastelivat luonnon valkoisuutta ja ympäröivää hiljaisuutta.

Oppilailla oli mahdollisuus kairata pilkkiavantoja itse. Koulukummi Urpo, Tapsa-pilkin Tapio Saastamoinen sekä kunnan kiinteistöjen hoitaja Onni Rytkönen olivat kairanneet pilkkiavantoja myös valmiiksi useita kymmeniä, joten jokainen pääsi varmasti kalastuksen makuun.

Alussa oppilaiden kanssa käytiin läpi kalastusvälineitä sekä niiden käyttöä pilkkimiseen ja esiteltiin kuvien avulla yleisimpiä järvikaloja.


Ohjelmaan kuului myös ahventen ja makkaran paistaminen nuotiolla.

Ahvenia ropsautettiin hiilloksella
Kuten asiaan kuuluu, osa retkeä oli eväsleipien syönti ja makkaranpaisto jään päälle viritetyllä tulisijalla. Pilkkisaalistakin saatiin ja niinpä ahvenia paistaa ropsautettiin hiilloksella. Kalavaleille tosin jäi paljon tilaa, sillä saalis oli varsin vaatimaton vain ja ainoastaan huonojen sääolosuhteiden takia.

Kaikki kokivat tapahtuman erittäin onnistuneena ja vieraat jopa eksoottisena. Vieraat miettivät, voidaanko kesällä todellakin uida samalla paikalla, jossa talvella on ongittu.

Koulun väki kiittää lämpimästi yhteistyökumppaneitaan. Jatketaan samaan malliin tulevina vuosina!

Teksti ja kuvat: Urpo Tolonen ja Mervi Berg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]