Lasten ja nuorten pilkkileiri Suonenjoella

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Lasten ja nuorten pilkkileiri Suonenjoella

Lasten ja nuorten pilkkileiriä vietettiin Suonenjoen Saunaniemessä 24. – 26.2. Leirille tuli 14 nuorta kalamiestä pyytämään koskelo- ja miekkaveden antimia. Aiempien päivien sateet olivat tiputtanut jään päälle 20 cm puuterilunta, joka tulisi vaikuttamaan kalojen ottihaluihin.

Leiri aloitettiin käymällä läpi pilkkijän varusteita ja vieheitä sekä pohdittiin mille kaloille niitä voitaisiin eri tilanteissa käyttää. Illalla käytiin vielä sijoittamassa kaislikon reunaan iskukoukkuja mateen ja hauen toivossa.

Lauantai aloitettiin edellispäivänä laitettujen iskukoukkujen koennalla. Yön aikana eivät mateet ja hauet olleet kuitenkaan liikkunut ja koukkujen syötit saivat olla rauhassa. Tämän jälkeen oli luvassa tietenkin pilkintää, ja kohteena oli viereinen koskelovesi. Koskeloveden ahvenet olivat kuitenkin passiivisia ja montaa ahventa ei jäälle noussut. Kun tapahtumien määrä oli pieni, niin päätimme kasata tutkimusryhmän jonka kanssa lähdimme viereiselle miekkavedelle kokeilemaan ahventen ottihaluja. Iltapäivän aikana tutkimusryhmä sai hyviä tuloksia kun miekkaveden ahvenet olivat selkeästi hanakampia ottamaan tarjottuihin vieheisiin. Kaikuluotainta tutkaillessa huomattiin pohjassa olevan paljon pientä kalaa ja myös suurempia niitä saalistamassa.

Topin taidonnäyte
Topin taidonnäyte miekkavedeltä

Mitä pidemmälle päivä kului, sitä useammin nuorten suusta kuului mietteitä ja kysymyksiä illan ohjelmanumerosta, mateenpilkinnästä. Päivällisen jälkeen rupesimmekin askartelemaan koko porukalle madepilkkivapoja joita pääsisimme testaamaan hämärän turvin koskeloveden jäälle. Mateiden läsnäolo huomattiin parin paremman tärpin kautta illan aikana, mutta ilmeisesti kirkas tähtitaivas sai mateet varovaisiksi ja yhtäkään madetta ei jään päälle saatu nousemaan. Pitkän päivän päätteeksi lämmitimme saunan mihin leiriläiset pääsivät suoraan madepilkiltä.

Saku pilkkii
Saku testaamassa vasta askarreltua madepilkkivapaa

Sunnuntain aloitimme jälleen iskukoukkujen koennalla. Tällä kertaa odotukset saaliista olivat suuremmat, olivathan koukut kerenneet olla jo pidemmän aikaa pyynnissä. Odotuksiin vastattiin kun kolmannella koukulla narun päässä tuntui selkeää liikettä. ”Siellä on hauki” -kuului reikään tuijottaneen leiriläisen kommentti. Hauki oli kuitenkin väsähtänyt koukussa ja saanut itsensä vaikeaan asentoon, joka vaikeutti hieman ylössaamista. Useissa koukuissa oli vielä toinen hieman kookkaampi hauki, mutta se onnistui viime hetkellä katkaisemaan narun nostettaessa.

IMG-20170226-WA0008
Hauki tainnutettiin ja verestettiin porukassa.

Pilkkileiri läheni loppuaan ja jäljellä oli enää yksi ohjelmanumero, pilkkikisat miekkavedellä. Leiriläiset jaettiin kahteen sarjaan iän perusteella, ja molemmissa sarjoissa palkittiiin suurimmat ja pienimmät kalat, sekä suurin kappalemäärä. Miekkavesi oli hieman hiljaisempi kuin edellispäivänä, mutta jokainen osanottaja sai kuitenkin saalista. Eräillä leiriläisillä oli selkeä strategia keskittyä pelkästään suurimpiin tai pienimpiin kaloihin ja osa taas selkeästi määrään.

Leiri päätettiin palkitsemalla kisoissa pärjänneet ja myös muut leiriläiset palkittiin loistavan leirihengen luomisesta.

Leiriläiset palkintoineen
Leiriläiset palkintoineen

Kiitokset osallistuneille talkoolaisille ja  Rajalanniemen ja Vaajasalmen osakaskunnille koukkuluvista .

Miikka Korolainen, Kalastusohjaaja
Kuvat: Miikka Korolainen, Annika Puranen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]