Metsäkartanolla leireiltiin koko perheen voimin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Metsäkartanolla leireiltiin koko perheen voimin

Teksti ja kuvat: Ilkka Heikkinen

Uusia kokemuksia ja unohtumattomia elämyksiä, hyvää ruokaa ja hienoja helteisiä kelejä. Lisänä hauskaa yhdessäoloa ja kalastusta, kalastusta ja vielä kerran kalastusta sekä kaiken kruununa upeita kalansaaliita.

Kaikkea tätä piti sisällään nelipäiväinen valtakunnallinen kalastusleiri Rautavaaran Metsäkartanolla heinäkuun puolivälissä. Leirille tuli perheitä ympäri Suomen, ja kuten aina ennenkin tarjosi Metsäkartano leirielämälle upeat puitteet.

Eräs varsinaissuomalainen perhe oli Metsäkartanolla peräti jo kesän kolmannella kalastusleirillään. ”Tämä on meille tällainen mukava, yhteinen koko perheen harrastus”, kalastukseen kunnolla hurahtanut perhe kehui.

Paras leirikokemus sitten riparin

Monille valtakunnallinen leiri oli sen sijaan ensimmäinen laatuaan. Ja väki tuntui viihtyvän. ”Ehdottomasti paras leirikokemus sitten riparin”, summasi eräs perheenäiti.

Leiriläiset vakuuttelivat kilvan kiinnostusta kalastusleireihin löytyvän jatkossakin.
”Varmasti tullaan ensi vuonnakin, jos vain perheleiri järjestetään.”

Kirjolohia ja komeita haukia

Valtakunnallisen perheleirin ohjelma oli tietenkin teeman mukaisesti muokattu kalastuspainotteiseksi, mutta neljään päivään mahtui paljon muutakin. Perhonsidontapaja esimerkiksi tarjosi useammalle innokkaalle ensipuraisun jalon harrastuksen pariin. Toki mukana oli myös jokunen kokeneempi sitoja.

Sidonnan lisäksi tietysti saunottiin, syötiin hyvin, leikittiin ja hiukan kilpailtiinkin. Pääpaino oli silti kalastamisessa.

Leiriläiset pääsivät esimerkiksi jallittamaan jalosukuisia läheiselle kirjolohilammelle. Saalistakin siunaantui ja etenkin junnusarjan edustajista moni kiskoi kuiville elämänsä ensimmäisen kirjolohen.

Savukalan makua ja uisteluhaukia

Savukalan makuun päästiin, kun saaliskaloja savusteltiin rantakodalla. Vaikka syötävää oli yltäkylläisesti, teki herkku niin hyvin kauppansa, ettei yli tainnut jäädä montakaan suupalaa.

Kirjolohen pyynnin lisäksi Metsäkartanon veneet olivat leiriläisten käytössä ja ahkerat soutelijat uistelivatkin useita haukia ja muutamia hiukan vauraampia ahvenia. Runsaslukuiset saaliskalat toivat etenkin nuorille leiriläisille arvokasta kokemusta kalankäsittelystä, sillä tällä leirillä jokainen perkasi omat saaliskalansa itse.

Perheleireille tilausta

Pidettiinpä leirillä myös perinteiden velvoittamana pienet onkikilpailut. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun Emre Gundem kiskoi kalaa kuiville huikeat 3,39 metriä. Tuloksista mainittakoon myös tyttöjen sarjan ykköseksi yltänyt 5-vuotias Tuuli komealla 60 sentin tuloksella.

Palaute leiristä oli järjestään positiivista. Erityisen tyytyväisiä leiriläiset tuntuivat olevan nimenomaan siihen, että leirille pääsi osallistumaan koko perheen voimin ikään tai asuinpaikkaan katsomatta. Myös leiriohjelmaa pidettiin sopivana.

”Mukava yhdistelmä kalastamista ja vapaampaa olemista. Paljon ollaan opittu uutta ja neljä päivää on mennyt kuin siivillä”, tiivisti eräs leiriläinen kaikkien yhteiset tunnot.


Onkikilpailu täydessä käynnissä.


Juho Toivonen ja komea ahven.


Kirjolohilammella kala oli otillaan.


Perhonsidonta oli monille uusi kokem
us.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]