Pohjois-Pohjanmaan pilkkileiri

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pohjois-Pohjanmaan nuorilla onnistunut pilkkileiri – päätöspäivän nuoskainen keli sai kalat hurjaan syöntiin

Pohjois-Pohjanmaan vapaa-ajankalastajien pilkkileiri 2020 järjestettiin perinteisesti hiihtolomaviikolla Vaalan Neittävän Kylätalolla. Mukana kolmipäiväisellä leirillä oli kuusitoista 10–15-vuotiasta nuorta, joista kolme uutta leiriläistä.

Kokeneimmilla kävijöillä taas kyseessä oli jo kahdeksas pilkki- tai onkileiri. Lisäksi paikalla oli leiriläisten ruokahuollosta viisi ruokahuollosta vastaavaa ja neljä pilkinnän ohjaajaa.

Tulopäivä aloitettiin lounaalla ja varusteiden tarkastuksella ja rakentelulla. Nuorilla oli kova kiire päästä tutuille Ahveroisen ja Syväjärven kalavesille. Järvien sijainti on erinomainen, sillä ne ovat lyhyen kävelymatkan päässä Kylätalolta. Kylmyyden tai muun syyn takia voi lähteä halutessaan lämmittelemään ja sisäpeleihin.

Tasapaino houkutteli kaloja parhaiten

Jää- ja lumitilanne oli harvinaisen hyvä. Puolen metrin jää ja 5-10 senttimetrin pehmeä lumi eivät pahemmin häirinneet varsinkaan, kun ohjaajilla oli akkukairat kymmenien reikien kairaamiseen.

Toisena päivänä saatiin vieraaksi Ahti Sipola mukanaan vedenalainen kamera valolaitteineen. Kamerasta näki, miten kalat käyttäytyivät erilaisia pilkkejä uitettaessa, vaikka eivät ehkä valojen takia tarttuneetkaan syöttiin. Tasapaino oli selvästi kaloja eniten houkutteleva pilkki.


Ahti Sipolan esitteli leiriläisille vedenalaista kamerakuvaa.

Paavo knock out -pilkkisan voittajaksi

Mitä leiri ilman pilkkikilpailua. Kisa käytiin Knock Out -kisana, jossa arvotut parit pilkkivät kaksi minuuttia. Tasatuloksen sattuessa jatkopaikka ratkaistiin kivi-sakset-paperi menetelmällä.

Jatkosta pudonneet kannustivat kilpailijoita kiihkeästi. Voittajaksi selvisi kokenut leiriläinen Paavo.
Ohjaaja Elisa näytti leiriläisille huippupilkkijän nopeuden ja taidon merkityksen pilkkimisessä, jossa myös välineet ratkaisevat.


Knock Out -kisan voittaja Paavo.


Knock Out -kisailijoita ja voittaja Paavo.

Pääasia, että kalaa tulee

Kaksi ensimmäistä leiripäivää olivat kauniita pakkaspäiviä, mutta kolmas valkeni lumisateen jälkeen nuoskaisena saaden kalat hurjaan syöntiin. Saaliskalat olivat kummallakin järvellä pieniä ahvenia ja särkiä.


Ensimmäinen pilkkikalani.

Pääasia kuitenkin, että kalaa tulee, vaikka aina nuorella ei kärsivällisyyttä liiaksi olekaan. Konkarikalastaja Hiskin kalapussi reilun kolmen tunnin kalastuksen jälkeen punnittiin. Vaaka pysähtyi 8,6 kg:n kohdalle.

Leirit ovat leirejä, mutta yksi asia ei ole muuttunut miksikään vuosien saatossa. Leiriläisiltä kysyttäessä mikä on parasta leirillä, on vastaus ollut aina sama. RUOKA! Kiitos emännille jaksamisesta. Kiitos myös Tapio Ojalalle ja Pekka Kurttilalle valmistamistaan kalastusvälineistä nuorille jaettavaksi. Kotiin vietäväksi ensi kauden madesesonkiin leiriläiset saivat mukaansa kunnon madepilkkivälineet.

Teksti ja kuvat: Juha Syvärinen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][fbcomments][/vc_column][/vc_row]