Siimat soivat ja vavat taipuivat – Fisuun nuorisoleirillä kalastettiin Simossa

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Siimat soivat ja vavat taipuivat
Fisuun nuorisoleirillä kalastettiin Simossa

”Tämä oli paras leiri ikinä”, tuumivat nuoret päätöspäivän lopputilaisuudessa. Sitä ennen oli touhuttu kaikenlaista. Mukana oli 16 leiriläistä. Oltiin kalastettu mahdollisimman paljon, sidottu perhoja, tutustuttu haukijigien virittämiseen ja vierailtu Ranuan eläinpuistossa. Simojoen kosket olivat pääosassa, kun heitettiin uistinta ja perhoa, ja toivottiin lohen tai harjuksen nappaavan. Yksi päivä oli varattu istutuskalojen kirjolohien ja taimenten pyyntiin Arppeenlammella.


Nuoret saivat Arppeenlammelta huippusaaliin ja iloisia ilmeitä näkyi ympäri lampea.


Kalastaminen ja kulkeminen Arppeenlammen ympärillä on helppoa pitkospuiden ansiosta.

Vaikein saaliskala lohi jäi saamatta

Simojoen koskipaikoista leiriläiset saivat siiman päähän monenlaisia kaloja, mutta joessa esiintyvä villi lohi jäi odottamaan seuraavaan kertaan. Hieman normaalia ylempänä ollut vedenkorkeus ja lähes helteiset aurinkoiset päivät hankaloittivat hieman kalastusta. Niinpä joen saalis jäikin hieman laihaksi useissa kohteissa. Onnistumisiakin koettiin, kun siiman päässä pärskivät harjukset, ahvenet, särjet, hauet ja pienen pienet särkikalat mudut. Monelle leiriläiselle mieluista oli oikealla perhovavalla kalastaminen, perhon heiton oppiminen ja kalan saanti perholla. Uistimella kalastaminen tuotti myös saalista. Monilla olikin mukana kalaretkillä välineet molempiin kalastusmuotoihin.

Istutuskalat olivat hurjalla syönnillä

”Kirjolohi, taimen, tuokaa haavi!”, huudot kaikuivat Arppeenlammen kesäillassa. Kirkasvetinen noin viiden hehtaarin kokoinen lampi sijaitsee aivan Simon kunnan pohjoisrajan tuntumassa keskellä hiljaista erämaata. Lammen ympäri pääsee kävelemään pitkospuita pitkin ja tarjolla on laavuja ja kota kalastajille. Varauskota oli isommalle porukalle hyvä tukikohta ruokailuun ja muuhunkin touhuun. Majoittuminenkin on mahdollista lammen kämpän vuokraamalla. Arppeeseen istutetaan monenlaista lohikalaa ympäri vuoden. Siiman päähän toi napata kirjolohi, taimen, siika tai harjus. Leiriläiset onnistuivat saalistamaan yhteensä yli 20 lohikalaa lammesta, eli yli yhden kalan per leiriläinen. Kuten kuvitella saattaa, nuoret olivat aivan innoissaan huippusaaliista. Suurin osa kaloista oli taimenia ja kirjolohia. Lisäksi saatiin pieniä ahvenia. Osa saaliista savustettiin lammen rannassa iltapalapöytään. Arppeenlammesta lisätietoja netissä www.arppeenlampi.fi.


Simojoen Tainikoskella kalastettiin leirin ensimmäisenä päivänä.


Leiriläiset yhteispotretissa eläinpuiston maskotin Jonne-jääkarhun kanssa. Kuva Ranuan eläinpuiston kuvaaja.

Retkellä Ranuan eläinpuistoon kierrettiin katselemassa puiston eläimiä ja ruokailtiin ravintolan seisovasta pöydästä. Eläinten touhujen seuraaminen oli kivaa ja leiriläiset pääsivät myös yhteiskuvaan puiston maskottikarhun kanssa. Valtakunnallisen leirin järjestelyistä vastasivat Länsi-Pohjan Perhokalastajat ry yhdessä SVK:n kanssa. Leiri oli neljäs Simojoella järjestetty valtakunnan nuorisoleiri. Leiripaikka sijaitsi Lapin Vapaa-ajankalastajien toimialueen eteläpäässä.

Teksti ja kuvat Petter Nissén[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][fbcomments][/vc_column][/vc_row]