Sinustako kilpakalastaja?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Sinustako kilpakalastaja?

Tuntuuko sinusta siltä, että kilpakalastus voisi olla sinun juttusi? Suomessa järjestetään tuhansia kalastuskisoja vuosittain. Pienimmillään ne ovat kaveriporukan järjestämiä epävirallisia mittelöitä, suurimmillaan SM- tai jopa MM-tason kilpailuja. Jo seuratasolla järjestetään paljon erilaisia kalastuskilpailuja; onki- ja pilkkikisoja, heitto- ja vetouistelumittelöjä, perhokalastuskisoja jne. Kilpailuissa törmää samanhenkisiin ihmisiin ja mikä voikaan olla hauskempaa kuin verrata tekniikoita ja taktiikoita kavereiden kanssa kilpailujen jälkeen.

Arvonta
Kilpaongintakisoissa ongitaan arvotuilta paikoilta.

Ensin kannattaa valita yksi tai pari kalastustapaa, jotka vaikuttavat mielenkiintoiselta. Tie menestymiseen voi kuitenkin olla turhan pitkä ilman apua. Mistä saisi parhaiten oppia? Saman lajin harrastajat tietävät yleensä kaiken olennaisen, millä pääsee alkuun. Näitä innokkaita kalastajia tavoitat helpoiten liittymällä paikalliseen kalastusseuraan. Sieltä saa paitsi oppia ja tietoa myös uusia kalakavereita. Useimmilla kalastusseuroilla on omat nettisivut, joilla kerrotaan sekä tulevista että menneistä kisoista. Löydät lähialueesi kalastusseurat tällä sivulla olevasta kartasta. Mikäli haluat tietää enemmän alueesi aktiivisista kalastusseuroista, voit ottaa yhteyttä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön.

Valmistautuminen kilpailuun
Ennen ensimmäisiin kisoihin lähtemistä, tulee kalastustavat ja –välineet olla hanskassa. Kisoihin ei kannata lähteä näitä treenaamaan, vaan ne tulee olla selkäytimessä.
Kilpailuihin ottaa osaa karkeasti laskettuna kaksi ihmistyyppiä; ne, jotka tekevät kaiken voittaaksensa ja millään muulla ei kisan aikana ole väliä, ja sitten ne, jotka nauttivat kisojen tunnelmasta, kavereista ja ulkoilmasta. Kumpaan ryhmään sinä kuulut? Vaikka olisitkin kova kilpailija, tulee muistaa ettei kisailua tarvitse aina niin vakavasti ottaa. Joskus voittaa, monesti ei.
Ennen kisoja tutustutaan kilpailun sääntöihin, kilpailualueeseen ja kalastoon. Hyödynnä myös internettiä ja paikalla käyneitä kalakavereita. Tiedonlähteitä on monta. Kerää tietoa kisavesistön ottipaikoista, viehevalinnoista ja erikoispiirteistä. Suunnittele etukäteen minne aiot mennä ja jos kalastuspaikkasi pettää, tee valmiiksi varasuunnitelma. Summittainen kalastus tuo harvoin onnistumisia. Mitä enemmän taustatietoa on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä noustaan kisan kärkikamppailuun mukaan.

Kilpailuun
Lähtölaukaus on kajahtanut SM-pilkissä ja osallistujat suuntaavat apajilleen

Kilpailussa
Starttilaukauksen kajahdettua aloitetaan määrätietoisesti suunnitelman mukaisesti. Ei kuitenkaan pidä tuijottaa sokeasti etukäteen viriteltyyn suunnitelmaan, vaan jos tekniikka tai paikanvaihto kannattaa, muutokset tehdään oitis. Improvisointi on joskus varmin avain kisavoittoon. Jokaisen onnistumisen myötä kertyy lisää itseluottamusta ja intoa. Kömmähdykset ja virhearvioinnit kuuluvat pelin henkeen, eikä niihin pidä suhtautua liian vakavasti.
Palkintopallille pääseminen ei ole helppoa, ainakaan suurissa mittelöissä, ja tappiot pitää oppia sulattamaan. Kilpailun jälkeen on hyvä yhdessä kalakavereiden kanssa kerrata onnistumiset ja epäonnistumiset. Lisäksi on hyvä kirjoittaa mahdolliset havainnot ylös. Ne auttavat paljon seuraavan kisan suunnittelussa.
Kilpailun aikana on muistettava syödä ja juoda tarpeeksi. Jännittävässäkin kilpailussa tulee varata aikaa ruokataukoihin. Juomapullon tulee olla käden ulottuvilla, etenkin kuumina kesäpäivinä.
Kilpailussa on muistettava turvallisuus. Kaikilla on oltava veneessä pelastusliivit yllä ja kaikille kerrotaan jo etukäteen, miten veneessä tai rannalla toimitaan. Jäällä liikkuessa on tietenkin jokaisella oltava jäänaskalit kaulassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][fbcomments width=”400″ num=”5″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row]