Tapahtuman nimiLasten lohikauden avajaiset
Tapahtuman tyyppi Muu kalastustapahtuma
Paikka Kiuruvesi, Nivankatu 1, 74700 Kiuruvesi. Kuore avokota (Sairaalan kenttä)
Alkaa 18.05.2023 10:00
Loppuu 18.05.2023 13:00
Järjestäjä Yksityiset henkilöt ja yritykset
Yhteyshenkilö Henri Huttunen
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite heku_82@hotmail.com
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0503049406
Muuta tietoa

Kiuruveden Riistanhoitoyhdistys ja Kiuruveden 4H -yhdistys ovat mukana järjestämässä lohiavajaisia lapsille ja nuorille helatorstaina 18.5.2023 klo 10.00–13.00. Nivajokeen istutetaan yhteensä reilu 200 kg kirjolohta kahdessa erässä. Lohien istutuksen ja lohien rahoituksen on koordinoinut Kiuruvedeltä Jani Nykänen.

Lohiavajaisissa Kiuruveden riistanhoitoyhdistys on keittämässä nokipannukahvia ja tarjolla on myös Atrian lahjoittamia makkaroita sekä Valion lahjoittamia pillimehuja. Lapsille ohjelmaa Kuore avokodalla järjestää Kiuruveden 4H-yhdistys.

Lohiavajaisten yhteydessä on lapsille ja nuorille leikkimielinen maksuton kalastuskilpailu, jossa on kilpailuluokkina kirjolohi ja pisin onkikalamitta. Kalastuskilpailua varten kokoonnutaan Kuore-avokodalle 18.5.2023 klo 10.00, jolloin käydään läpi tunnin kestävän kilpailun säännöt. Avajaisissa lohikauden avausheiton suorittaa kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen, kertoo Nykänen. Ensimmäisessä istutuksessa on mukana mörkökala eli useamman kilon siimankatkoja. Mörkökalan saajalle on luvassa erikoispalkinto Mörkökalan kummisedältä Kala-Harrilta. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan yllätyspalkinto.

Palkintoja kilpailuun ovat lahjoittaneet Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri, Veljekset Heiskanen Oy, Suomen Vapaa-ajan kalastajat, Rolls/Kotipizza, Kiuruveden Keilahalli, Teboil Marko Huuskonen, Kiuruveden ABC, Viljo Tavaratalo, K-Supermarket Peltola, Kiuruveden Kaupunki Liikuntatoimi, Kiuruveden Voimistelijat ry, KK-81, Kiuruveden urheilijat ry ja Ratsastuskeskus Lupis.

Kiuruvetisiä koululaisryhmiä tulee kokeilemaan kalastusta toukokuussa, jonka vuoksi kalastus ajalle 18.5.-26.5.2023 on vain alle 18-vuotiaille. Aikuinen saa olla mukana mutta ei se aktiivinen kalastaja. Kirjolohien istutus on suunnattu tukemaan lasten ja nuorten kalastus harrastusta, ja heidän kanssaan kalastavat aikuiset voivat myös kalastaa veloituksetta kirjolohia 27.5. alkaen koko loppuvuoden ajan. Kiintiö on yksi kirjolohi päivässä/kalastaja.
Nivajoessa on kalastusrauhoitus voimassa Kuorevirralta Pyhäsalmentien siltaan saakka 16.5.–18.5.2023 klo 10.30 asti. Myös Kiurujärvessä on verkkokalastuskielto Rantakylästä meijerinrantaan 16.7.2023 asti.

Kirjolohien istutuksen mahdollistivat LVI Erkki Räty Oy, Jani Nykänen Tmi, Ruutana Heating Oy, Kevytnosto Ratinen Tmi, Savon Murskaus Oy, Kiuruveden Osapalvelu Oy, Hotelli Peltohovi/Kiuruveden iskelmäviikko, Kiuruveden Urheilutarvike Oy, Kiuruveden Kiinteistötili Oy, Mela ja Meisseli Oy, Nuohouspalvelu Mika Väisänen, Lasten ja nuortenkoti Himaharju Oy, LähiTapiola Kiuruvesi, Kotakallion Huoltopalvelut, Kiuruveden Autokatsastus Oy, Joni Hyvärinen, Remekselän ja Luupuveden Osakaskunnat sekä Kiuruveden kaupunki. Nykänen toteaa, että ilman näin mahtavaa tukijoukkoa emme olisi saaneet kasaan tällaista tapahtumaa.

Saaliskuvia kirjolohista voi lähettää kesän mittaa Facebookiin Kirjolohen kalastus Kuorevirrassa sivuille, josta löytyy lisätietoa ja ohjeet kuvien lähettämiseen.