Valtakunnallinen perheleiri 2018

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Leireilyn iloa säistä välittämättä

Tuulta, ajoittaisia rajujakin sadekuuroja ja viime kesänä totuttuun nähden varsin koleaksi käyneitä lämpötiloja. Joku voisi tuumia, etteivät Nurmeksen valtakunnallisen leirin avauspäivän olosuhteet olleet ne kaikkein otollisimmat, vaan mitä vielä. Leiriläisiä epävakainen sää ei häirinnyt tippaakaan ja mikä tärkeintä kalakin oli otillaan.

Nurmeksen Hyvärilässä kolmipäiväistä kalastusleiriä vietettiin tällä kertaa perheleirinä ja mukaan oli ilmoittautunut aimo liuta kalatouhuista innostuneita nuoria huoltajineen. Leirin alkuun pitkä hellejakso viimein väistyi ja tilalle näytti tulevan epävakainen ja tuulinen sää. Vaahtopäinä vellonut järvenselkä meinasi hiukan häiritä uistelua etenkin avauspäivänä.

Saalistakin siunaantui

Joka tapauksessa kaikki halukkaat pääsivät vesille ja saalistakin siunaantui. Leiri ei ollut ehtinyt vanhentua kauaakaan, kun ensimmäinen mittakuha oli jo plakkarissa. Haukia ja ahveniakin tuli, ja leirin edetessä kuparikylkiä haavittiin ylös useampiakin.

”Ei haittaa vaikka välillä sataakin. Ja ihan hyvä myös että kovimmat helteet hellittivät. Pääasia että kalaa tulee”, totesivat leiriläiset.


Uistimenvetoon kukonlaulun aikaan

Tiistaina virkeimmät lähtivät uistimenvetoon jo kukonlaulun aikaan. Aamun tunteina vettä vielä ropisi harvakseltaan, mutta päivän mittaan sää selkeytyi ja äityi jopa aurinkoiseksi. Joillekin aikainen aamuherätys tuntui kuitenkin työläältä.

”Vähän se teki tiukkaa viideltä nousta ylös, mutta kyllä siinä sitten piristyi, kun lapset olivat täynnä intoa ja energiaa”, yksi huoltajista totesi.

Aamupäivällä opeteltiin kilpaonginnan ja mäskäyksen saloja. Eritoten mäskäys tuntui kiinnostavan niin nuorempaa kuin vanhempaakin väkeä ja ainakin yksi leiriläisten vanhemmista suunnitteli kokeilevansa oppimiaan vinkkejä myös leirin ulkopuolella.

”Varmasti alan itsekin mäskejä sekoittelemaan ja kokeilemaan. Jos vaikka yrittäisi talvella työpaikan pilkkikisoissa.”

Päivän ja illan mittaan mato-onkijat onkivat laiturilta useita ahvenia ja särkikaloja. Myös uistelijoita onnisti ja päivän komein hauki läväytti digitaalivakaan komeat 3,6 kilon lukemat. Kuhia nousi tiistain aikana useita.

Muutakin kuin kalastusta

Toisena leiripäivänä leiriläiset pääsivät myös ihmettelemään ihan oikeaa ammattimaista uisteluvenettä, kun Pielisen retki -yrityksen Toni tuli apuun ja käytti ryhmiä vetouistelemassa.

Mutta ei Hyvärilässä pelkkään kalastukseen keskitytty, vaan välillä kokeiltiin jousiammuntaa, askarreltiin vieheitä, rakennettiin onkilaitteita ja nukuttiin päiväunia. Tietenkin myös perinteiset saunominen ja uiminen kuuluivat leiriohjelmaan.

Keskiviikkona iltapäivällä käytyjen olympialaisten jälkeen viimeinen leiripäivä tuli kuitenkin päätökseensä, vaikka moni olisi mielellään leireillyt pidempäänkin. Kaiken kaikkiaan leiri keräsi lähes yksinomaan positiivista palautetta osallistujiltaan.

”Mahtavaa, että tällaisia järjestetään. Mukavaa yhteistä tekemistä ja paljon on opittu uutta. Tullaan varmasti toistekin, jos tällaisia tilaisuuksia suodaan”, totesivatkin leiriläiset kuin yhdestä suusta.

Teksti: Ilkka Heikkinen
Kuvat: Janne Tarkiainen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]