Hei!

Avovesikausi on ollut käynnissä jo pitkän aikaa, kun takana on jo monia viikonloppuja järvellä. Vesi ei vielä kovin lämmintä ole, ja kalat ovat olleet passiivisia. Onnistumisiakin on kuitenkin ehtinyt jo tulla. Saa nähdä mitä kaikkea pääsee tänä vuonna kokemaan kalastuksen merkeissä. Pääasia itselle kuitenkin on se, että vesillä viihtyy ja saa joitain onnistumisia, sekä oppii omista virheistään.

Kuha kelpuutti jigin vasta monen eri vaihtoehdon jälkeen

Kauden ensimmäinen reissu tehtiin melkein jäiden seassa, mutta siitä reissusta ei paljoa jäänyt kerrottavaa. Kausi on lähtenyt hiljalleen paranemaan saaliiden suhteen, vaikka haasteita on ollut. Teemana on ollut kalojen passiivisuus sekä kalat ovat olleet itseltäni hieman hukassa. Kaloja ei tunnu oikein olevan penkoissa. Lopulta kun kaloja löytää täytyy välineiden olla kohdallaan, jotta ne suostuvat avaamaan suunsa. Kuhan kalastus tuottanut eniten vaikeuksia. Vielä hetki sitten kaloja oli reilusti penkassa, mutta eivät sitten syöneet millään. Joitain malleja toki olen saanut, mutta haasteellista kerta kaikkiaan. Nyt kuhat ovat menneet minulta kadoksiin veden ollessa reilu 10 asteista, jopa 15 asteista riippuen vesistöstä ja viikosta. Muutamilla eri järvillä olen vasta ehtinyt käydä, mutta teema kuhan suhteen ollut aika sama. Kudun jälkeen toivottavasti hieman helpottaa, näin kalastajan näkökulmasta. Tässä tulee hienosti esiin lajin vaikeus, ikinä järvelle lähtiessä kalan saaminen ei ole selviö. Kylmän veden aikaan kalastus ei ole itselleni ikinä ollut helppoa, mutta ehkä opin karttuessa myös tällä osa-alueella kehitystä tapahtuu ja kalojen liikkeet vuodenaikojen mukaan selkenevät.

Ahven on siinä mielessä hauska kalastettava, että usein sitä löytää useasta eri syvyydestä ja erilaisista paikoista. Lisäksi omien kokemuksien mukaan se on hieman helpompi saada syömään kuin kuha. Tokikaan aina ahveniakaan ei saa siiman päähän, vaikka niitä kaikuluotaimen näytöllä näkyy. Olen saanut ahvenia sekä matalasta, että noin kuuden metrin vedestä penkasta. Kauden isoimmat ahvenet olleet reilu 30 senttimetrisiä eli mitään jättejä ei ole vielä siiman päähän löytynyt. Toki hienoja kaloja nämäkin ja oikein mainiota ruokakalaa. Oikeanlaisen jigin löytäminen on tuottanut haasteita, varsinkin syönnin ollessa heikko. Jigipäätä sekä itse jigiä pienentämällä on tullut onnistumisia.

Vaikka kalaa ei aina saa, on järvellä silti hieno olla

En toistaiseksi ole kunnolla innostunut hauenkalastuksen suhteen, mutta haukia on sivuosumina ehtinyt tulla jo useita. Ei mitään mainittavan isoja, mutta jo parin kilon hauki ahvenvehkeillä saatuna piristää muuten vaikeaa päivää kivasti. Olen jo aiemmin maininnut, että jossain kohtaa täytyy hauenkalastukseenkin perehtyä paremmin, josko tänä vuonna innostuisi.