Hei!
Haasteellisen kevään jälkeen on järveltä saanut yhä enemmän onnistumisia. Nyt vesien pintalämpötilojen rajusti noustessa on kalatkin hieman passivoituneet varsinkin päiväsaikaan. Todella lämpimän veden aikaan kalastus on itselleni yksi haasteista, mitä tulee joka kausi mietittyä. Kuhat tuntuvat katoavan kokonaan, kun vesi on reilusti yli 20 asteista. Viistokaikuluotaimen avulla olen tehnyt havaintoja välivedessä uivista kuhista, mutta en ole vielä oppinut tehokkaita keinoja niiden saamiseksi. Täsmävertikaali jigausta on jonkin verran tullut harjoiteltua. Kohteena nämä välivedessä uivat kuhat, mutta vielä en ole montaakaan kalaa välivedestä saanut. Kuhia on kuitenkin tullut, mutta saadut kuhat ovat vaatineet jonkin verran töitä niin paikkavalinnan kuin viehevalinnankin suhteen.


Yksi isoimmista kauden onnistumisista on ehdottomasti haukiennätyksen rikkominen. Nykyään ennätys kirjataan lukemiin 104 senttimetriä. Luotailin kuhia penkoista, kunnes havaitsin pitkän viivan viistokaikuluotaimen näytöllä ja käänsin veneen kalaa kohti. Vene kääntyi sopivasti niin, että pääsin melkein heti kalan päälle ja pudottamaan vertikaalijigin kalan päälle. Kala ampuu heti kohti jigiä, ja pian kala onkin haavissa. Tuuriakin oli mukana, sillä kala irtosi pinnassa, mutta sain haavilla koukattua kalan kyytiin. Nopeat kuvat ja kala takaisin jatkamaan tärkeitä tehtäviään. Myös muutama muu hauki on osunut kaikuluotaimen keilaan ja olen saanut ne veneessä käytettyä. Ihan komeitakin yksilöitä, mutta ei aivan metrin ylityksiä.


Ahvenen kalastus on ollut oikein mukavaa ja tarjonnut haasteita sekä lopulta reilusti hyvän kokoisia kalojakin. Ahvenia on löytynyt niin matalasta kuin syvästäkin, mutta pääsääntöisesti neljästä metristä aivan matalaan on määrällisesti ollut eniten tapahtumia. Lokkeja ja tiiroja seuraamalla on löytänyt syövät ahvenparvet tehokkaammin kuin kaikuluotaimen näyttöä tuijottaen. Ahvenet ajavat kuoretta ja muuta pikkukalaa pintaan, joista linnut koittavat myös päästä nauttimaan. Omien kokemusten mukaan, kun pääset tällaiseen tilanteeseen kalastamaan, on pian siiman päässä ahven. Isoimmat ahvenet olleet melkein 35 senttimetrisiä, jotka tarjoavat jo mukavan vastuksen ahvenvehkeitä käyttäessä. Myös ruokakaloina noin 30 senttiset ahvet ovat oikein mainioita. Kaloille on kelvanneet niin normaalit kalajigit kuin kovatkin vieheet. Itsellä suosioon on noussut Rapalan Rippin’ Rap vieheet, sillä niiillä voi hieman huolettomammin heittää kivikkoihin, kuin jigeillä ja ne ovat toimineet ahvenelle erinomaisesti. Ahvenelle jigi ei aina ole se paras vaihtoehto, mutta toki erinomaisen toimivia nekin. Riippuu niin monesta asiasta mikä toimii milloinkin, mutta kovien vieheiden käyttäminen on ollut itselle mukavaa vaihtelua. Nyt kaikki vesille nauttimaan kalastuksen tarjoamista elämyksistä ja hyvistä keleistä. Aurinkorasvaa ja riittävää nesteytystä unohtamatta!