Hei!

Nyt onkin sellainen reissu takana, joka ei hetkeen unohdu. Oma kuhaennätys meni pariinkin kertaan uusiksi saman päivän aikana. Menin siis jo ennestään täältä blogista tutun ystäväni Kippari J:n kanssa järvelle kalastamaan kuhaa vertikaalijigaamalla sekä täsmä heittämällä. Käytössä oli viistokaikuluotain, sekä live-teknologiaa käyttävä kaikuluotain. Aamusta oli tarkoitus katsoa hetki, löytyykö alueelta yhtään isompia kuhia. Loppupäivästä sitten heittää muutamaa ruokakalaa.

No melkein heti vesille päästyämme löytyi välivedessä kovaa vauhtia uiva paremman kokoluokan kuha, joka söi välivedessä pikkukalaa. Kippari J taiteili veneen kalan päälle, sillä kova tuuli haittasi täsmänä heittämistä, joten yritimme siis vertikaalijigaamalla saada jigin kalan näkökenttään. Kala nousi katsomaan tarjolla olevaa jigiä, mutta ilmeisesti se ei ollut mieleinen kalan kääntyessä pois. Kelasin äkkiä jigin veneeseen ja vaihdoin sitä, jos pääsisimme tarjoamaan viehettä kalalle vielä uudestaan. Kippari J sai veneen uudelleen hetkeksi kalan päälle, joten pääsin tiputtamaan sille vieheen. Kala ei vieläkään sitä kelpuuttanut, joten päätimme etsiä toisen kalan.

Siirtyessämme seuraavalle penkalle, makoili pohjassa pari ruokakoon kuhaa, joista toinen kelpuutti heitetyn jigin ja veneeseen 45 senttinen kuha. Penkalle päästyämme, viistokaikuluotaimeen piirtyy suurehko kala, joka ui välivedessä noin 7 metrin syvyydessä. Otan vavan käteeni ja valmistaudun heittämään kalalle Kippari J:n käskystä. Heitän noin 6 metrin heiton ja kala lyö parin nypyn jälkeen kiinni ja huomaan heti, että nyt on paremman luokan kala kyseessä. Haavissa 73 senttinen kuha, joka oli uusi kuha ennätykseni useammalla sentillä. Ei olisi voinut paljon paremmin reissu alkaa.

Sitten vain seuraavaa kuhaa etsimään, ja nopeasti se löytyikin. Kala taas välivedessä pikkukalan perässä. Kippari J ajaa veneen kalan päälle ja tiputan vertikaalijigin suoraan kalan suun eteen. Kala nousee pystyyn ja tärppi tuleekin heti, ja kohta onkin 69 senttiä kuhaa haavissa. Tajutaan, että nyt on jonkin sortin syönti aika, joten ei tuhlata kauaa aikaa kalan kanssa. Vain nopea mittaus ja pari kuvaa, ja kala jatkamaan elämäänsä. Enempää kaloja ei samalta alueelta löydy, joten livescope-anturi ja keulamoottori ylös. Sitten siirtymä uudelle alueelle. Meidän piti valita tuulelta suojassa olevia paikkoja, koska keskellä selkää ei olisi kalastamisesta tullut mitään.

Hetken ajan luotailtuamme, löytyy jälleen suuri kuha välivedestä, joka on kovassa liikkeessä. Hetken aikaa kalaa jahdattuamme, saan tiputettua jigin kalan näkökenttään ja se ampuu heti kohti jigiä ja tunnen kuinka taas on kyseessä suuri yksilö. Kala osoittautuu sentillä pidemmäksi kuin ensimmäinen, joten oma kuhaennätys kirjataan lukemiin 74 senttiä. Tässä kohtaa päivää oli aika uskomaton fiilis.

Loppupäivä menikin tyhjää heittäessä, sillä kuhat laittoivat suut täysin kiinni, edes ruokakoon kalat eivät tarjonneet tärppejä. Kalaa löytyikin vähän heikosti, kun alueet olivat rajattuja tuulen vuoksi. Kalat löytyivät siis välivedestä noin 6-8 metrin syvyydestä, jossa olivat ruokailemassa. On kyllä hienoa, kuinka tarkasti livescope-kaikuluotaimella pystyy tarjoamaan jigiä kalalle, mutta kuten nähtiin on se aina kalan päätös ottaako se vai ei. Oli hyvä, että kaloja löytyi heti aamusta hyvän syönnin aikaan, sillä myöhemmin emme olisi niitä saaneet. Uskon, että tämä reissu jää pitkäksi aikaa mieleen ja saattaa mennä taas hetki ennen kuin kuha ennätys menee uusiksi. Katsotaan vieläkö tänä kautena ehtisi käymään järvellä.