[vc_row][vc_column][vc_column_text]Moi!
Kesän aikana tutustuin enemmän vertikaalijigauksen saloihin. Vertikaalijigaus eli pystyjigaus on erittäin mielenkiintoista ja se tarjoaa mahdollisuuden suuriin kaloihin. Vertikaalijigauksessa ainakin itselläni kovassa käytössä on elektroniikka ja kalastus perustuukin minulla kaikuluotaimen käyttöön. Kalastusmuotoa kutsutaan myös täsmäkalastukseksi, kun etsitään yksittäisiä isompia kaloja.
Olen saanut useita haukia välivedestä, jotka uiskentelivat pikkukalojen perässä. Alueet, joilta olen välivesi haukia saanut, olivat noin 10-15 metriä syviä, mutta kalat noin puolessa välissä ja usein liikkeessä. Haukien lisäksi välivedessä on näkynyt pikkukalaa, kuhia ja jopa toutaimia. Täsmäkalastus on nostanut paljon suosiotaan lähivuosina uuden teknologian myötä. Itse olen vielä täysin aloittelija, mutta jo ensimmäiset tällä tyylillä saadut kalat ovat opettaneet paljon. Tässä tekstissä pyrinkin tuomaan esille asioita, jotka itse olen oppinut, kun tähän kalastusmuotoon olen tänä kautena tutustunut.
Yksi tärkeä asia on veneen ohjaus, joka pitää olla hallussa, jos haluaa liikkeessä olevan kalan perässä pysyä. Itsellä alkaa vasta nyt onnistua kalan päälle ajaminen sen jälkeen, kun kala on näkynyt viistokaikuluotaimessa. Varsinkin jos käytössä ei ole live-tekniikkaa on vene saatava kalan päälle, ellei sitten halua viistosta sitä heittää. Itsellä on käytössä lyhyt vertikaalijigaus vapa, jotta pystyn tiputtamaan jigin läheltä anturia, joka sijaitsee siis kuskin takana veneen peräpeilissä, kun en ole anturi telinettä veneen sivulle vielä hankkinut. Kalastusvälineet tulisi olla järeät ja siima saa olla paksua. Kala saattaa joskus ottaa todella lyhyeen siimaan ja silloin vavassakin pitää olla vääntöä. Kieltämättä tuolla lyhyellä 140 senttisellä vavalla on pari kertaa ranteeseen tehnyt kipeää, kun kuha on tärpännyt kovasti tai hauella virtaa riittänyt.
Itselläni on käytössä Humminbirdin viistokaikuluotain, jossa käytän matalaa taajuutta 405-535 kHz. Ruudulta on helppo erottaa välivedessä uiskenteleva kala ja sen jälkeen pyrkiä saamaan kala uudelleen kuviin. Jos ajamalla pääsee kalan päälle, pitäisi kalan piirtyä alaspäin luotaavaan kuvaan eli 2d ja dsi näkymään. Asiaa vaikeuttaa usein se, että kalat ovat kovassa liikkeessä tai väistelevät venettä. Kun ruudulta näkyy, että kala on anturin alla, tiputetaan sille viehe ja jäädään seuraamaan kalan reaktiota. Olen joutunut tarjoamaan jigin useasti samalle kalalle, jos vene on ehtinyt liikkua tai kala uinut jonnekin suuntaan. Hauki on useammin ottanut vieheeseen, kun kuha saattaa olla vaikeampi saada ottamaan. Kesällä tällä kyseisellä menetelmällä oli haukiennätyksen rikkominen lähellä, mutta kala pääsi karkuun pinnassa ennen haavia. Tapahtuma harmittaa vieläkin, sillä arvioni mukaan kala oli reilu 110 senttimetriä. Toistaiseksi isoin kuha välivedestä vertikaalijigaamalla on ollut 68 senttinen, josta viime blogitekstissä kirjoitinkin.

Suurempi kala käy katsomassa jigiä
Pohjalinjakalojen vertikaalijigaus on eri hiukan eri asia, mutta erittäin tehokasta sekin. Kalastan pääsääntöisesti pohjalinjassa olevia kuhia heittämällä. Huonolla syönnillä, olen tarjonnut kuhille jigiä myös vertikaalijigaus tyylillä. Se tuntuu toimivan hieman paremmin kuin perus heittojigaus. Oletan, että kyse on siitä kauanko jigi on kalan näkökentässä. Jos veneen saa vain pidettyä paikalla ja jigin lähellä kalan suuta, antaa kuha yleensä jonkin merkin siitä, että on huomannut jigin. Vertikaalijigaamalla veneen alla olevia ruudulla näkyviä kuhia on myös helpompi säätää ottiväri kohdilleen, kun näkee kalojen reaktiot, toisin kuin heittämällä.
Yleensä aluetta luodatessa pidän vertikaalijigaus välineitä valmiina, jotta voin pudottaa jigin yksittäisillekin kaloille tai jos välivedessä sattuu näkymään jotain isompaa, jota sitten lähden tutkimaan tarkemmin.
Välivedessä olevien kuhien kohdalla kalastaminen saattaa mennä vaikeaksi, kun kala ei anna tärppiä sitten millään. Ei pohjalinjan kuhatkaan aina otilla ole. Omiin havaintoihin perustuen, kun kuha koko kasvaa, on se vaikeampi saada ottamaan.
Tämä kalastusmuoto tarjoaa kyllä haasteita ja alkuun pelkästään veneen ajaminen oikein tuntuu vaikealta. Olen vertikaalijigannut ennenkin, mutta lähinnä pohjassa olevia kaloja ja tämä välivesi kalojen täsmäjigaus on minulle vielä aika uutta. Opittavaa on vielä valtavasti ja sitä pyrin tekemään tässä syksyn aikana. Täsmäkalastuksen osaamisesta on myös paljon hyötyä kilpailuissa, joten oppiminen olisi kilpailumenestyksen kannalta suotavaa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][fbcomments][/vc_column][/vc_row]