[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Sätkivä, liukas ja usein piikikäskin kala tuntuu usein vaikealta vastustajalta, kun se pitää irrottaa koukusta. Oikeilla käsittelytavoilla kuitenkin kaikki kalat ovat varsin helppoja käsitellä.
Oikeat käsittelytavat takaavat helppouden
Kalaa tulee käsitellä varmoin ottein eli ottaa siitä reippaasti kiinni. Kun ote kalasta on tukeva, se ei pääse potkiessaan pistämään piikeillä tai tartuttamaan koukkua kalastajan vaatteisiin tai ihoon. Pienemmille kaloille paras tapa on tarttua kalaa selkäpuolelta ja painaa etusormella ja peukalolla kiduslevyjä sisään. Näin kalasta saadaan hyvin kiinni ja ote lamaannuttaa kalan. Samalla se aukaisee suunsa ja koukun irrottaminen on helppoa. Piikkisten ahvenkalojen kanssa kannattaa kalan selkä painaa kämmenpohjaa vasten, jotta ne eivät saa piikikästä selkäeväänsä pystyyn. Jos päätät vapauttaa kalan, niin muista tarkistaa, että kiduskannet eivät ole painuneena sisään.
Väärin. Kuvassa ote on muutoin hyvä, mutta kalan selkä ei ole kämmenpohjaa vasten ja kala saa suojakseen piikikkään selkäevän. Kuva: Janne Rautanen
Oikein. Kala on tukevasti kädessä ja ahvenen selkä on kämmenpohjaa vasten. Kuva: Janne Rautanen
Koukusta irrottaminen
Koukun saaminen kalan kidasta voi olla joskus työlästä. Normaalisti koukun saa ottamalla kalan käteen ja toisella kädellä tarttumalla tukevasti koukun päähän. Koukkua tulee painaa sisään ja vääntää samalla, niin se saadaan pujotettua kalan suusta.
Tartu tukevasti koukun päästä kiinni ja väännä koukkua samalla sisäänpäin painaen. Kuva: Janne Rautanen
Koukusta irrottamisen apuvälineet
Hauella ja kuhalla on suuret hampaat, eikä niiden suuhun ole syytä laittaa sormiaan. Vieheen saa kalan suusta pitkäkärkisillä pihdeillä. Ongittaessa kala voi saada koukun syvälle nieluun. Sieltä koukkua voidaan irrottaa käyttämällä apuna koukunirroitinta. Se pujotetaan koukkuun siimaa myöden. Koukunirrottimella painetaan koukku irti kalasta ja vedetään se ulos. Mikäli koukunirroitinta ei ole, helpoin tapa voi olla käyttää apuna puukkoa ja perata kala.
Pitkäkärkisillä pihdeillä, puukolla ja koukunirroittimella saadaan viehe pois kalan kidasta. Kuva: Janne Rautanen
Kalan käsittely
Saaliin asianmukaiseen käsittelyyn kuuluu koukusta irrottamisen lisäksi myös tainnutus sekä ruokakaloille verestys. Tainnutuskapulaksi voidaan vuolla käteen sopivan ”pappi” puusta tai käyttää apuna muuta lyömävälinettä. Verestys eli kalan verenkierron katkaiseminen sydämen ja kidusten väliltä kurkusta on paras tehdä puukolla.
Kookkaat kalat on helpoin tainnuttaa pitämällä niitä selästä kiinni ja painamalla maata tai veneen pohjaa vasten. Napakka isku papilla silmien taakse kallon päälle tainnuttaa kalan.
Mikäli haluat vapauttaa kalan, niin sekin on mahdollista. Vapautettavaa kalaa tulee käsitellä märillä käsillä ja päättäväisin ottein. Kookkaat kalat voidaan vapauttaa vedessä tai vapautusmaton päällä. Kovalla pakkasella kalat voidaan vapauttaa ainoastaan vedessä sillä niiden silmät sekä kidukset jäätyvät herkästi. Käsittele kaloja aina kunnioittaen ja turha kärsimystä aiheuttamatta.
Kookas kala, joka otetaan ruoaksi, kannattaa painaa alustaa vasten ja tainnuttaa iskemällä papilla kalloon silmien taakse. Kuva: Janne Rautanen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][fbcomments][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row]