Mäskääminen parantaa kalansaaliita

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Mäskääminen parantaa kalansaaliita

Mäskääminen on tehokas tapa parantaa onki- ja pilkkisaaliita. Erityisesti särkikaloja on helppo houkutella kalapaikoille. Mäskäys myös aktivoi kaloja syömään, jolloin ne todennäköisemmin nappaavat kalastajan niille tarjoamaan syöttiin.
Mäskiä voi ostaa hyvin varustetuista kalastusvälineliikkeistä. Mäskin voi valita ongittavan kalalajin ja vesistön tyypin mukaan, vaikkapa virtaavaan veteen tarkoitetun lahnamäskin.

Houkutinainepalloja
Kalastusvälineliikkeistä voi ostaa valmiita mäskisekoituksia, jotka tarvitsee vain kostuttaa ja muovata palloiksi.

Mäskiä voi valmistaa myös valmistaa myös itse. Tarvittavat ainekset löytyvät useimmilta jo valmiiksi keittiöstä.
Yksinkertaisimmillaan mäski valmistuu seuraavasti:
1. Kaada johonkin sopivaan astiaan tarvittava määrä kaurahiutaleita, esim. 4 dl.
2. Laita sekaan hyppysellinen vaniljaa tai teelusikallinen vaniljasokeria ja sekoita.
3. Lisää varovasti vähän kerrallaan vettä. Mäski on sopivan kosteaa, kun saat muotoiltua siitä palloja, jotka juuri ja juuri pysyvät koossa.

Mäskin teko
Näistä aineista syntyy helposti hyvä mäski.

Varo kostuttamasta mäskiä liikaa. Liian kostea mäski on taikinamaista, eivätkä siitä tehdyt pallot hajoa vedessä.
Kaurahiutaleiden sijaan voit käyttää korppujauhoja tai leipäjauhoja. Leipäjauhoa voit tehdä myös itse raastamalla kuivia leipiä.
Vanilja on hyvä hajuste särjille. Ole kuitenkin maltillinen annostelussa. Kylmässä vedessä liialliset hajut muuttuvat helposti houkuttimesta karkotteeksi. Pelkkä hajustamatonkin mäski toimii useimmiten erinomaisesti.

Mäskääminen
Laita pilkkireikään tai heitä onkipaikalle 2-3 mandariinin kokoista mäskipalloa. Jos olet pilkillä, voit myös kokeilla ripotella reikään pelkkiä kuivia kaurahiutaleita. Kostuessaan kaurahiutaleet vajoavat houkuttelevasti kohti pohjaa ja herättävät nopeasti kalojen mielenkiinnon. Myös koukussa käytettäviä syöttejä kannattaa käyttää mäskäykseen.

Juha Ojaharju[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][fbcomments Width=”400″ num=”5″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row]