Mitä luultavammin niin avovesikalastus jää kohta, kun jäät ehkä tulevat. Itse en ole paljoa pilkkimisestä innostunut, mutta olen lupautunut lähtemään kavereitteni kanssa pilkille myös tämän talven aikana. Voikohan tätä kutsua talveksi, sillä eihän täällä Etelä-Suomessa edes ole lunta. Pilkillä käydessäni on saalis suurimmaksi osaksi muodostunut ahven ja särki kantaisiksi. Pilkillä on kuitenkin mahdollista saada saalisvalikoima särkikaloista aina jalokaloihin asti. Itse en ole edes yrittänyt kalastaa jalokaloja sillä hyvä kun edes pilkillä olen mitään saanut (pilkkireissut on ollut niitä munat pataan reissuja) Pilkille mentäessä pitää muistaa turvallisuus ennen kaikkea sillä sinähän kävelet jään päällä joka voi romahtaa. Pilkille lähtiessäni puen lämpimästi päälle. Laitan vielä kellunta/lämpöhaalarin päälleni, joka kelluttaa minua jos sattuisin tippumaan jäihin. Tottakai kannan myös naskaleita mukanani. Niiden avulla pääsen ylös veden varasta takaisin jäälle, jos semmoinen tilanne sattuisi tapahtumaan.
Pilkinnässä käytetään tasapainopilkkejä, pystypilkkejä tai mormyskoita. Itse olen tyytynyt käyttämään mormyskoita sillä niillä on tullut eniten kalaa. Pitäisi varmaan opetella uittamaan myös muita eri pilkkejä sillä pilkkiminen on myös taitolaji. Syötteinä voi käyttää erilaisia matoja ja toukkia. Täkykalastus on myös yksi suosittu kalastusmenetelmä, jota voi harrastaa myös talvella. Yksi tärkeimmistä varusteista on kaira. Kairan kuuluu olla aina terävä sillä turhaan siellä tylsää kairan kanssa jäällä heilua. Yksi asia joka helpottaa kairaamista on akkukäytettävä kaira, jolla saat nopeasti ja vaivattomasti kairattua reiän. Kairaan ostetaan adapteri, jolla liitetään akkuporakone kairaan. Näin kairaus onnistuu paljon helpommin ja soveltuu jo lapsille ja vanhuksille 🙂 Kaira tulee muistaa myös teroittaa säännöllisesti. Kairan teroittaminen ei ole mikään helppo homma ja siksi ne hommat kannattaa jättää ammattilaisille. Sohjokauhaa tarvitaan aina kairausreiän auki pitämiseen ja puhdistamiseen. Pilkkipönttö on ehdoton myös pilkillä. Sen päällä voi istuskella, säilyttää tarvikkeita ja kaloja. Mikä onkaan nautinnollisempaa kun istua järven jäällä ja ottaa termarista kuumaa kaakaota ja nauttia kalastuksesta.
Näitä välineitä ja varusteita tarvitaan siis pilkille mentäessä:
- Lämpimät vaatteet kuten pilkkihaalari ja lämmin pipo sekä hanskat
- pilkkejä eri kokoluokissa: pystypilkki, tasapainopilkki, mormyska ja värikoukku
- syöttejä kuten kärpäsen toukat tai surviaisen toukat
- Pilkkivapa, joista pysty- ja tasapainopilkeille oma. Mormyskalle on myös erikseen herkkäkärkinen vapa
- Siimaksi sopii pysty- ja tasapainopilkille ja mormyskalle monofiilisiima.
- Hyvä kaira ja jos tahdot hifistellä niin akkukäyttöinen helpottamaan kairausta
- Sohjokauha jäämurskan poistamiseksi avannosta
- Tukeva pilkkipönttö tai reppujakkara istuimeksi sekä välineiden ja kalojen säilytykseen. Repussa kulkee kätevästi pilkkien lisäksi varusteet ja tietenkin ne eväät
- ahkio tavaroiden kuljettamiseen
- JÄÄNASKALIT !!!!
Pilkkijöiden keskuudessa on selvästi havaittavissa kasvua kaikuluotainten käytössä. Jäällä huomaa jo monella olevan erilaisia kaikuluotaimia käytössä. Itse tuli hankittua ja kokeiltua jo viime talvena Deeper- kaikuluotaimen käyttöä, josta löytyy vielä erikseen pilkki-mode. Sen avulla saa hyvin vinkkiä onko siellä reiässä kalaa vai ei sekä minkä kokoista mahdollisesti. Hyvä puoli pilkinnässä on, että siihen ei tarvitse ostaa lupia sillä se kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Poikkeuksena tähän kuitenkin virtavesistöillä tarvitsee koskikalastusluvan. Kalastusseurat järjestävät usein pilkkikisoja- ja leirejä. Vuosien varrella on itsekin tullu käytyä pilkkileireillä. Leireillä järjestetään päivittäin pieniä kisoja, joissa jaetaan pieniä palkintoja vaikka ei olisi ollut kala syönnillään. Mutta oikeisiin kisoihin ei minun taidoilla ole menemistä. Olen kyllä käynyt seurailemassa menoa pilkkikisoissa. Mahdottomasti väkeä istuskelee järven jäällä. Pilkkiminen minun silmissä on ehkä enemmän ”vanhojen ukkojen ” harrastus sillä ei moni nuori harrasta pilkkimistä yhtä paljon kuin avovesikalastusta. Itse en yksinkertaisesti jaksa pitkään nypytellä yhden pienen reiän äärellä.
ja jos niin sattuis käymään, että etelään ei saada jäitä tänä talvena niin voihan sitä pelailla Propilkkiä tietokoneella. Saahan siinäkin jännätä nouseeko reiästä jotain… (eikä edes tarvitse samalla palella 🙂 )