DSCF3309

Tuusulanjärven Urheilukalastajat (TJUK) järjesti taas perinteiseksi muodostuneen lasten ja nuorten onkipäivätapahtuman Järvenpään Tervanokassa tässä viikolla. Tapahtuma oli tarkoitettu alle 15-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka halusivat tutustua perinteiseen rannaltaongintaan ja halusivat itse kalastaa ongella. Välineiksi tarvittiin vain onkivapa ja siihen kuuluva onkilaite sekä syöteiksi onkimadot. Seuramme onkin järjestänyt näitä tapahtumia vuosittain 1980-luvulta saakka ja niissä on vuosittain ollut mukana 50-100 lasta ja nuorta.

 

DSCF3313

 

 

Näin isoon tempauspäivään tarvittiin tietenkin kalakummeja ja muuta talkooporukkaa auttamaan. Aikaisemmin keväällä kävinkin kalakummikoulutuksen seuran majalla, jonka järjesti Suomen Vapaa-ajan kalastajien Janne Rautanen. Hän vastaa järjestössä nuoriso- ja perhetoiminnasta. Kalakummit vierailevat kouluissa ja eri tahojen järjestämissä lasten ja nuorten tapahtumissa opastamassa ja perehdyttämässä lapsia ja nuoria kalastuksen saloihin. Onkipäivätapahtuma olikin mainio paikka päästä juuri tekemään sitä työtä mitä kalakummit tekevät.

 

DSCF3314

Tällä kertaa sääkin oli lämmin ja aurinkoinen. Lapsille oli mukava opettaa/opastaa kalastusta vaikka onkiminen on suht koht helppoa. Mukavasti oli taas jälleen porukkaa kasaantunut tälle tapahtumalle. Mukana oli jopa vain kolme vuotiaita kalastajan alkuja ja jututhan näillä pienillä sankareilla oli kuin vanhalla kalamiehellä.  Kalastus taittui osalta ongelmitta, mutta kyllä siellä parit sotkut sai selvittää milloin puusta taikka puskasta. Avustelin myös syöttien kanssa ja kalan DSCF3318irrottamisessa sekä tulihan sitä kiivettyä myös kerran puuhunkin. Kaikki ei välttämättä uskaltaneet käsitellä kaloja niin auton myös siinä minkä ehdin. Hienointa oli kummiskin nähdä, kun lapsien suuret hymyt loistivat pitkälle heidän saaliidensa kanssa. Vaikka kalat eivät olleet suuria niin ne merkitsivät lapsille paljon. Kalasaalit vaihtelivat 5g-161g välillä punnituksessa. Kalastuksen päätteeksi tarjolla oli tietenkin myös mehua ja keksiä lapsille ja mitaleitakin jaettiin sarjansa kolmelle parhaalle.

 

 

 

DSCF3325

 

Kalakummin työ oli minun mielestäni todella mukavaa ja hauskaa näin ensimmäisen kokemuksen jälkeen. Jatkossa tulen varmasti osallistumaan tuleviin tapahtumiin ja lähtemään leireille mukaan ohjaajaksi. Kalastushan kannattaa aloittaa pienestä pitäen!