[vc_row][vc_column][vc_column_text]DSCF3339

 

Olin tuossa yksi päivä Helsingin keskustassa katsomassa graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän kalapiirroksia. Kalojen tunnistepiirustukset olivat esillä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä. Hänen tekemät kalakuvat on alun perin julkaistu Suomen Kalat -teoksessa ja Suomen kalalajien tunnistusoppaassa, mutta nyt myös näyttelynä meille kaloista ja kalastuksesta kiinnostuneille.

Yrjälä on erikoistunut lajikalastukseen. Kaloissa häntä kiinnostaa niiden kauneus ja moninaisuus. Tämä näkyykin hyvin näissä selko värisissä kalapiirustuksissa. Vieheiden teon hän aloitti vaappuilla ja tätä nykyä hänen jerkit ovat  suosittuja ja tunnettuja.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Huomasin heti, että piirustuksiin on mennyt todella paljon aikaa ja hän on nähnyt kovasti vaivaa. Niin monista väreistä ja pienistä yksityiskohdista oli saatu upeita kaloja. Näyttelyssä oli esillä toistakymmentä kala taideteosta. Esillä oli mm. turska, karppi, kuha,  siloneula, kirjalohi ym. Teokset oli tehty akvarellipaperille ja väritetty vesiväreillä. Ne olivatkin kaikin puolin hienoja ja niin aidon näköisiä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”3321,3320,3319,3318,3317″ img_size=”960×584″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Oma lempi kalakuva oli kuitenkin taimen, joka hohti kuin paalupaikalla sen hienoilla oranssin ja keltaisen vivahtavin sävyillä. Sen pilkut olivat myös aseteltu upeasti. Seinällä oli myös todella komean näköinen hauki, jolla oli kultaiset suomut tehty tarkasti piirtäen.

Yrjölän oma suosikkikala on isosimppu. Olen myös itse päässyt näkemään simppuja, kun olin kalastusreissulla Ahvenanmaalla. Aika rumia ja häijyn näköisiä otuksia ne kyllä ovat, mutta Yrjälän teokset olivat aika siistin näköisiä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3302″ img_size=”500×300″][vc_column_text]Muistaakseni härkäsimppu :)[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3285″ img_size=”500×300″][vc_column_text]Ahvenanmaalla kalastamani simput.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3323″ img_size=”500×300″][vc_column_text]Isosimppu Yrjälän piirtämänä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]DSCF3344

Kyseiset kalapiirrokset olivat myös myynnissä, mutta minun opiskelijabudjettiin ne ei ihan sovi. Hänellä on mennyt piirustuksiin 1-5 päivää per työ, joten pitäähän niiden jonkin verran maksaakin. Ja Sakkehan oli piirtänyt niitä liki 100 kpl. Koko urakkaan hänellä on mennyt 2,5v, sillä hän on kalastanut lähes kaikki lajit itse. Näin hän on varmistanut, että kalat on heti valokuvattu ja kaloissa on vielä todelliset värit.

Kannattaa ehdottomasti käväistä katsomassa, jos Helsingissä on pyörähtämässä. Kalapiirroksia pääsee katsomaan aina elokuun puoleenväliin asti Luonnontieteellisen keskusmuseon kahvilassa.

Tässä myös aiheesta hyvä MTV3 uutisten videoklippi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wdfb_like_button][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][fbcomments][/vc_column][/vc_row]