maisemaSyyslomalla minulle tarjottiin tilaisuus lähteä mukaan kalastuskeikalle kalastusoppaaksi. En empinyt hetkeäkään vaikka sain tietää, että asiakkaina olisi venäläisiä liikemiehiä. Reissuun lähdettiin 14m pitkällä veneellä, jossa oli mahtava moottori. Veneellä oli myös oma kapteeni ja tv:stä tuttu ammattikokki.

Asiakkaat olivat esittäneet toiveen, että pyyntilajina olisi meritaimenen. Taimenen pyytäminen tulisi olemaan tosi vaikeata ellei tiedä ja tunne paikkoja hyvin. kamatKyselin vinkkejä kalatuttaviltani, jotka tunsivat Helsingin edustan vesistöjä. Etsin myös netistä tietoa ja luin eri palstoilta missä voisi olla hyvät ottipaikat Helsingin keskustan lähettyvillä. Netissä suositeltiin tietenkin kaikki hyvät matalikot ja karikot Helsingin edustalta. Löysin myös kiinnostavan kohteen. Monet kalastajat kertoivat, että olivat saaneet Hietaniemen kauppatorin edestä olevasta poolista taimenia.

Matkaan lähdettiin reissupäivänä Helsingin pohjoisrannasta aamulla klo 10. Ilma oli kerrassaan mahtava opasreissulle. Aurinko paistoi ja meri oli tyyni. Lämmintäkin oli sen verran, että pärjäsi pitkähihaisella. Itse menin paikalle jo hyvissä ajoin ennen lähtöä. Tutustuin ja tutkailin venettä. Virittelin asiakkaille virvelit valmiiksi ja laitoin uistinpakit myös esille. Asiakkaiden saapuessa sitten paikalle oli kaikki valmiina odottamassa heitä. Ensimmäiseksi suuntasimme kohti Kulosaaren Kasinon edessä olevaa karikkoa. Heittelimme siinä pitkän tovin. Paikalla oli myös muita venekuntia samat aikeet mielessä kuin meillä. Asiakkaat kokeilivat eri taimen vieheitä, mutta valitettavasti ilman saalista jäätiin.

Maiseman vaihdos oli paikallaan, joten lähdimme ajelemaan kohti Hietsun allasta. Tämä Hietsun allas oli todella urbaani paikka, sillä moni ei käy kalastamassa meritaimenta näin lähellä toria. Venäläisillä oli kyllä virvelin käyttö hallussa, mutta kalastustekniikassa oli hiomisen varaa. Heille piti neuvoa kelaustekniikkaa miten meritaimen uistinta uitetaan pysäyttämällä eli vajottamalla lähelle rantaa. Pari asiakasta kiinnostui kokeilemaan myös drop-shot jigausta. Yksi asiakas onnistuikin saamaan saaliiksi reilun kokoisen ahvenen. Sen kunniaksi skoolailtiin ja otettiin sitten heti venäläiseen tapaan vodka snapsit. Ammattikokkimme valmisti ahvenesta nopeasti pienen maukkaan aterian ja sitä sitten maisteltiin taas snapsien kera.

lounasPuolessa välissä reissua pidettiin sitten lounas tauko. Kokki valmisti asiakkaille poron sisäfilettä lohkoperunoilla ja lämpimiä vihanneksia. Venäläiset asiakkaat söivät isäntänsä kanssa veneen salongissa ja puhuivat bisneksiään. Minä sain myös kokilta kunnon työmiehen annoksen, ja ai että oli hyvää!! 🙂
Ruokailun jälkeen jatkoimme kalastamista Ruoholahden kanavassa, Jätkänsaaren edustalla ja Lauttasaaren kärjen tuntumassa. Juuri kun olimme lopettelemassa niin yhdellä asiakkaalla kävi iso mertsari kiinni. Taisi olla se kaveri ensimmäisiä kertoja kalassa. Hän ei osannut uittaa uistinta oikein ja näin ollen kala pääsi valitettavasti irti. Asiakkaille kalareissun jälkeen seuraavana oli luvassa saunomista. Merimatkamme jatkuikin lopuksi Saunasaareen, johon heidät vietiin päivän päätteeksi sitten saunaan.

Tältä reissulta minulta jäi todella mahtava fiilis. Sain tietää vähäisen miltä kalastusoppaana oleminen oikeasti on. Keikka oli kyllä aika luksus reissu, kun matkassa oli erikseen kippari ja kokki. Yleensä melkein aina opas hoitaa veneen ajamisen ja ruuan valmistamisen sekä opastamisenkin. Vaikka en venäjän kieltä itse puhukaan niin hyvin pärjäsin. Asiakkaat puhuivat jonkin verran englantia ja kun sanoja ei löytynyt niin avuksi otettiin kädet ja eleet.