Kalastussolmuja löytyy monenlaisia. Suosittuja solmuja ovat esim. perfection loop, Rapala lenkkisolmu, kirurgin solmu, kahdeksikkosolmu ja perhokalastuksen erikoissolmut neulasolmu ja Albright-solmu. Osa on helpompi solmia ja osa vaikeampi. Kannattaa kuitenkin opetella muutaman eri solmun tekeminen hyvin. Itse olen ollut vähän laiska solmujen opettelussa, mutta jokunen suosikki mulla on. Eniten käyttöä minulle on ollut viehe-, palomar- ja verisolmulle ja niillä pärjää mielestäni pitkälle. Hyvä solmu onkin perusta onnistuneelle kalastukselle.

 

viehesolmu

Viehesolmu on ensimmäinen kalastussolmu, jonka iskä opetti minulle jo pienenä. Tämä on mielestäni helppo oppia sekä hyvä perussolmu, joka sopii moneen käyttöön. Solmua voi hyvin käyttää sekä monofiili että kuitusiiman kanssa. Viehesolmulla voi kiinnittää esim. perukkeet ja leikarit suoraan siimaan.

 

palomarKäytän Palomar – solmua lähestulkoon aina kun kalastan kuitusiimalla.  Palomar- solmua kiristäessä monofiilisiima voi vaurioitua, joten sille se ei ole suositeltava. Solmu sopii hyvin lukkojen ja perukkeiden sitomiseen. Vetolujuudeltaan Palomar onkin yksi kestävimmistä solmuista.

 

 

verisolmuKun tulee tarve liittää kaksi siimaa yhteen niin ehdoton suosikkini on verisolmu. Tämä solmu sopii sekä monofiili- että kuitusiimalle. Tämä on hyvä opetella jos esim. puolalle tulee sotku ja joudut leikkaamaan siiman poikki. Verisolmun avulla voit yhdistää päät etkä näin ollen joudu heittämään turhaan siimaa pois. Liitettävissä siimoissa ei kuitenkaan saa olla suurta eroa paksuudessa tai muuten pitävän solmun teko ei onnistu.

 

Lisää hyviä solmu videoita lyötyy Youtubesta vaikka kuinka paljon. Niitten avulla voi hyvin treenata ja sitten kannattaa opetella värilisellä siimalla niin se on vähän helpompaa. www.prokalastus.fi –sivuilla on myös monta hyvää solmu videota.

Muutama vinkki vielä kun solmit:

  • solmi tarkasti ja käytä tarpeeksi siimaa
  • kostuta aina solmu ennen kiristystä
  • tarkista, että solmu on kiristynyt kunnolla
  • leikkaa ylimääräinen siima pois

ja sitten ei muuta kun treenailemaan 2-3 solmua, jotka onnistuu vaikka silmät kiinni tehdessä 🙂