Rakenna kalastava onkilaite

Onginta on huippukivaa ja siksi se onkin suosituin suomalainen kalastusmuoto. Harrastuksessa pääsee alkuun halvalla ja kalastuskin on helppoa. Onkiminen on jokamiehenoikeus eli kalaan voi mennä maksutta lähes minne vain.
Nykyaikaiset lasikuituiset onkivavat ovat kevyitä ja edullisia. Käyttökelpoisimpia ovat 3-5 metriset onget niiden keveyden vuoksi. Lisäksi teleskooppionget on helppo pakata ja kuljettaa.

Perussaalista
Särjensukuiset kalat ovat onkijan perussaalista. Kuva: Janne Rautanen

Hyvä onkilaite
Usein onkilaitteeksi hankitaan perinteisellä punavalkoisella koholla varustettu onkilaite. Ne ovat edullisia, mutta kalastukseen ne eivät sovellu hyvin.
Hyvä onkilaite koostuu useista eri osista. Pääsiimaksi valitaan noin 0,20 mm paksua siimaa. Pääsiimaan pujotetaan onkilaite, joka valitaan käytettävän kalapaikan ja kalalajin mukaan. Hyvä yleiskoho järvelle on puikkomallinen koho. Virtaavaan veteen valitaan pyöreämpi, mutta ei kovin suuri koho. Koho on helppo vuolla itse palsasta ja maalata tai ostaa valmis koho kalastustarvikeliikkeestä.
Kohon alle pääsiimaan kiinnitetään painoja niin paljon, että kohosta näkyy ainoastaan hieman kohon yläosaa ja antenni. Näin painotettu onkilaite on herkkä ja kala ei huomaa petosta syötin ottaessaan.
Pääsiimaan kiinnitetään noin 20 senttimetrin mittainen tapsi, joka on valmistettu ohuemmasta siimasta. Sopiva siiman paksuus on 0,15-0,18 mm.  Näin valmistetussa ongessa menetetään ainoastaan tapsi syötin tarttuessa pohjaan. Tee pääsiiman ja tapsin päihin lenkkisolmut ja pujota tapsi pääsiimaan kiinni. Ohuen siiman vuoksi suurimmat kalat tulee uittaa vedessä rantaan ja ottaa ylös haavilla.
Sopiva koukun koko valitaan kalastettavan kalalajin mukaan. Ahvenille ja lahnoille valitaan suurempi koukku, salakoille ja pienisuisille särkikaloilla pieni koukku. Hyvä yleiskoko koukuksi on numero 12. Muista, että pieni koukku tarttuu napakasti suurenkin kalan suuhun, mutta suuri koukku ei mahdu pienen kalan suuhun. Liian suurta koukkua käyttämällä menetät paljon kaloja ja syöttejä.

Tarvikkeet
Näillä tarvikkeilla saat rakennetuksi kalastavan ongen. Kuva: Janne Rautanen

Onkilaite
Valmis onkilaite näyttää tältä. Kuva: Janne Rautanen

Ongen painottaminen
Hyvin painotetussa ongessa kohosta näkyy vain antenni ja hieman kohon yläosaa veden pinnalla.
Kätevä tapa on tehdä ongen painotus suoraan veteen. Lisää lyijyhauleja pääsiimaan kohon alle siten, että koho kelluu pystyssä ja sopivan syvällä. Lisää pääsiimaan ensiksi kookkain lyijypainoista. Tämän jälkeen kiinnitä suurimman painon alle parin sentin välein pienempiä lyijyhauleja tarvittava määrä. Sopiva määrä on 2-4 painoa. Painotukseen sopivia hauleja saat kalastustarvikeliikkeestä.

Kohot
Kuvan musta puikkokoho on painotettu oikein ja siitä on näkyvissä vain antenni. Väärin painotetussa perinteisessä onkilaitteesta näkyy suuri osa kohosta veden pinnalla. Kuva: Janne Rautanen