Lajikalastus

Teksti: Tarmo Muuri
Kuvat: Tarmo Muuri ja Liisa Alaoutinen

Lajikalastus on hauska ja monipuolinen kalastusmuoto, jolle harrastajat ovat keksineet jopa oman sanankin eli ”fongaus”. Fongauksessa yritetään kalastaa mahdollisimman monta eri kalalajia ja mikä hienointa, niin kaiken kokoiset kalat ovat yhtä arvokkaita. Suuresta hauesta ja pienestä kiiskestä saa siis kummastakin yhden lajipisteen.

törtsifisuun sivustolle
Uusi kalalaji tuo aina muikean ilmeen fongarin kasvoille.

Miten aloitan lajikalastuksen?

Fongauksen aloittaminen on helppoa, koska sitä voivat harrastaa kaikenikäiset kalastusvälineistä riippumatta. Usein tehokkain ja helpoin tapa kerätä pisteitä onkin aivan tavallinen mato-onki. Kalapisteitä voi kerätä myös aivan tavallisen onginnan tai virvelöinnin yhteydessä, koska ikinä ei tiedä vaikka koukkuun nappaisi aivan uusi kalalaji. Saat myös pisteen sellaisista kalalajeista, jotka olet jo aikaisemmin kalastanut. Ensimmäiset ongella saadut ahvenet ja särjet kartuttavat siis lajipistelistaa heti kahdella pistetä. Jokaisesta uudesta kalalajista saa aina uuden pisteen ja kavereiden kanssa onkin hauska vertailla kenen pistetilille on kertynyt eniten kalalajeja.

härkäsimppu
Joskus vedestä voi nousta myös erikoisennäköisiä kalalaleja. Onkeen on tällä kertaa ottanut härkäsimppu.

Kuinka tunnistan kalalajin?

Suomesta löytyy lähes 80 kalalajia, joten eri lajit eivät heti lopu kesken. Kalalajien tunnistus on fongauksessa tärkeää ja voitkin itse tutustua eri kalalajeihin kalalajiesittelyjen avulla tai kysyä kokeneemmalta kalastajalta kalan tunnistusapua. Joskus kalalajit voivat olla hyvinkin samannäköisiä keskenään ja jos haluat varmuudella tietää mistä kalasta on kyse, niin kannattaakin lähettää kuva kalasta kalantunnistuspalveluumme kalaklinikkaan.

fisuun
Löydätkö kuvan särkien seasta ahvenen ja punaeväisen sorvan?

Lue lisää aiheesta:
– Lajikastajan kevät
– Sisävesifongarin yölliset saaliit